Vlada Srbije donela je danas odluku o prodaji akcija „Telekoma Srbije“ koje predstavljaju 51 odsto kapitala tog javnog preduzeća, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.Prodaja će biti realizovana putem javnog tendera, a Vlada Srbije će odrediti minimalnu cenu akcija.

Na sednici Vlade prihvaćen je i izveštaj privatizacionog savetnika o proceni 100 odsto kapitala „Telekoma Srbije“, koja iznosi 2,43 milijardi evra, kažu u vladi.

Na sednici je usvojen i predlog prenosa bez naknade akcija na gradjane (15 odsto), bivše i sadašnje zaposlene u „Telekomu Srbija“ (6,4 odsto).

Ministarstvo finansija biće zaduženo za sprovodjenje postupka prodaje, izbor strateškog partnera i odrediće minimalnu cenu većinskog udela koji će biti ponudjen na medjunarodnom tenderu.

Tender će biti objavljen u „Fajnenšel tajmsu“ i predvidjaće, kao i kod prodaje nekadašnjeg „Mobi 63“, prvo prijavljivanje zainteresovanih kompanija i proveru tehničkih uslova, a zatim licitaciju, tako da bi ceo postupak prodaje državnog udela u „Telekomu“ trebalo da bude završen do kraja godine.       .

Tender za izbor privatizacionog savetnika za prodaju dela državnih akcija u „Telekomu Srbija“ raspisan je 12. aprila, a pravo učešća imale su investicione banke koje su u poslednje tri godine obavile najmanje jednu transakciju telekomunikacionih preduzeća iz Evrope, sa Bliskog istoka ili iz Zajednice Nezavisnih Država, u iznosu većem od 500 miliona evra.

Zadatak finansijskog savetnika je da odredi optimalni paket akcija za prodaju i predloži vremenski raspored dogadjaja oko raspisivanja tendera.

Država Srbija poseduje 80 odsto akcija u „Telekomu Srbija“, nakon što je Upravni odbor Pošte Srbije ovog meseca doneo odluku o njihovom prenosu republičkoj vladi. Preostalih 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE.

„Telekom Srbija“ prvi put je privatizovan u vreme režima Slobodana Miloševića, u junu 1997. godine, kad je 49 odsto njegovog kapitala prodato italijanskom STET-u (29 odsto) i grčkom OTE-u (20 odsto) u direktnoj pogodbi, za oko 1,5 milijardi maraka (oko 922 miliona dolara).

Ostavi poruku