Влада Србије донела је данас одлуку о продаји акција „Телекома Србије“ које представљају 51 одсто капитала тог јавног предузећа, речено је Тањугу у Влади Србије.Продаја ће бити реализована путем јавног тендера, а Влада Србије ће одредити минималну цену акција.

На седници Владе прихваћен је и извештај приватизационог саветника о процени 100 одсто капитала „Телекома Србије“, која износи 2,43 милијарди евра, кажу у влади.

На седници је усвојен и предлог преноса без накнаде акција на градјане (15 одсто), бивше и садашње запослене у „Телекому Србија“ (6,4 одсто).

Министарство финансија биће задужено за спроводјење поступка продаје, избор стратешког партнера и одредиће минималну цену већинског удела који ће бити понудјен на медјународном тендеру.

Тендер ће бити објављен у „Фајненшел тајмсу“ и предвидјаће, као и код продаје некадашњег „Моби 63“, прво пријављивање заинтересованих компанија и проверу техничких услова, а затим лицитацију, тако да би цео поступак продаје државног удела у „Телекому“ требало да буде завршен до краја године.       .

Тендер за избор приватизационог саветника за продају дела државних акција у „Телекому Србија“ расписан је 12. априла, а право учешћа имале су инвестиционе банке које су у последње три године обавиле најмање једну трансакцију телекомуникационих предузећа из Европе, са Блиског истока или из Заједнице Независних Држава, у износу већем од 500 милиона евра.

Задатак финансијског саветника је да одреди оптимални пакет акција за продају и предложи временски распоред догадјаја око расписивања тендера.

Држава Србија поседује 80 одсто акција у „Телекому Србија“, након што је Управни одбор Поште Србије овог месеца донео одлуку о њиховом преносу републичкој влади. Преосталих 20 одсто је у власништву грчке компаније ОТЕ.

„Телеком Србија“ први пут је приватизован у време режима Слободана Милошевића, у јуну 1997. године, кад је 49 одсто његовог капитала продато италијанском СТЕТ-у (29 одсто) и грчком ОТЕ-у (20 одсто) у директној погодби, за око 1,5 милијарди марака (око 922 милиона долара).

Ostavi poruku