Sud BiH tačku na slučaj Branimira Glavaš, osuđenog na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima 1992. godine u Osijeku, staviće tek idućeg mjeseca, potvrdila je portparol Suda BiH Selma Hadžić.Ona kaže da Glavaševi advokati još nisu uložili žalbu na potvrđivanje presude, te da im rok ističe za 15 dana.

„Slučaj Glavaš“ će na odlučivanje doći relativno brzo poslije podnošenja žalbe odbrane na odluku, jer je brzo odlučeno i o potvrđivanju hrvatske presude u BiH, rekla je Hadžićeva za „Glas Srpske“.

Ona je dodala je da će se „slučaj Glavaš“ razmatrati već sljedećeg mjeseca, kada bi mogla da bude donesena i konačna odluka.

Glavaš se trenutno nalazi u pritvoru Suda BiH, gdje čeka konačnu odluku Suda i da presuda postane pravosnažna kada će biti prebačen u KPZ Zenica.

„Glas Srpske“ ranije je saznao da Glavaša u zeničkom zatvoru čeka mjesto bibliotekara i poseban tretman u ćeliji sa televizorom, zasebnim toaletom i drugim pogodnostima.

Glavaš je u Hrvatskoj u maju ove godine pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a prošle godine u maju, nakon izricanja prvostepene presude, pobjegao je u BiH, zahvaljujući imunitetu poslanika u Saboru.

Donošenjem pravosnažne presude, stekli su se uslovi da kaznu izdržava u BiH, a na osnovu sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka kod krivičnih djela koje su Hrvatska i BiH potpisale u februaru.

Ostavi poruku