Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić izjavio je danas da postoji spremnost institucija Srpske da riješe problem snabdijevanja električnom energijom Brčko distrikta i istakao da je Elektroprivreda RS i ranije ovo područje snabdijevala strujom bez ikakvih problema.„U bilateralnim kontaktima pokušali smo riješiti to pitanje sa prethodnim supervizorom za Brčko distrikt /Rafijem Gregorijanom/, ali se to nije uspjelo završiti. Ostalo je sporno pitanje zakonskog uređenja snabdijevanja električnom energijom tog prodručja“, rekao je Radojičić novinarima nakon razgovora sa prvim zamjenikom visokog predstavnika i novim supervizorom za distrikt Brčko Roderikom Murom.

On je dodao da je novi supervizor izrazio optimizam da se zajednički može riješiti to pitanje novim idejama o kojima će se razgovarati u narednim kontaktima.

Radojičić je Muru prenio nadu da će, vrlo brzo nakon saopštavanja rezultata opštih izbora, biti konstituisan novi saziv Narodne skupštine, a potom i formirana nova vlada RS.

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice u BiH, Radojičić je ponovio stav RS, prema kojem je, potrebno izvršiti transformaciju uloge međunarodne zajednice u BiH.

„Naš je stav već dugo godina, a to je i stav svih političkih partija iz RS, da treba završiti i sa sadašnjim mandatom OHR-a, a isto tako i sa odlučujućim prisustvom međunarodne zajednice na različitim nivoima“, podsjetio je Radojičić.

Mur je ocijenio da je sa predsjednikom Narodne skupštine RS vodio „otvoren, konstruktivan i pozitvan razgovor o konkretnim stvarima“.

„Izrazio sam želju da radim sa vlastima ovdje, a može čak i konkretno sa predsjednikom Narodne skupštine, na rješavanju preostalih otvorenih pitanja, kao što je snabdijevanje strujom. Mi ćemo zajedno sa predstavnicima Federacije BiH, naravno i distrikta, pokušati da pronađemo rješenje u interesu svih“, rekao je Mur.

On je rekao da očekuje saradnju OHR-a i vlasti u Banjaluci, bez obzira na stav vlasti RS u vezi sa OHR-om.

Mur smatra da je to naišlo na razumijevanje, rekavši da bi ga radovala bliska saradnja sa vlastima na prevazilaženju izazova sa kojima se susreću građani BiH i RS.

On je, govreći o transformaciji OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU, istakao da OHR ima i dalje namjeru raditi na ispunjavanju „pet plus dva“ uslova i ciljeva.

„Teško da će doći do zatvaranja OHR-a prije ispunjavanja tih uslova“, kaže Mur.

Ostavi poruku