Предсједник Народне скупштине Републике Српске /РС/ Игор Радојичић изјавио је данас да постоји спремност институција Српске да ријеше проблем снабдијевања електричном енергијом Брчко дистрикта и истакао да је Електропривреда РС и раније ово подручје снабдијевала струјом без икаквих проблема.„У билатералним контактима покушали смо ријешити то питање са претходним супервизором за Брчко дистрикт /Рафијем Грегоријаном/, али се то није успјело завршити. Остало је спорно питање законског уређења снабдијевања електричном енергијом тог продручја“, рекао је Радојичић новинарима након разговора са првим замјеником високог представника и новим супервизором за дистрикт Брчко Родериком Муром.

Он је додао да је нови супервизор изразио оптимизам да се заједнички може ријешити то питање новим идејама о којима ће се разговарати у наредним контактима.

Радојичић је Муру пренио наду да ће, врло брзо након саопштавања резултата општих избора, бити конституисан нови сазив Народне скупштине, а потом и формирана нова влада РС.

Говорећи о улози међународне заједнице у БиХ, Радојичић је поновио став РС, према којем је, потребно извршити трансформацију улоге међународне заједнице у БиХ.

„Наш је став већ дуго година, а то је и став свих политичких партија из РС, да треба завршити и са садашњим мандатом ОХР-а, а исто тако и са одлучујућим присуством међународне заједнице на различитим нивоима“, подсјетио је Радојичић.

Мур је оцијенио да је са предсједником Народне скупштине РС водио „отворен, конструктиван и позитван разговор о конкретним стварима“.

„Изразио сам жељу да радим са властима овдје, а може чак и конкретно са предсједником Народне скупштине, на рјешавању преосталих отворених питања, као што је снабдијевање струјом. Ми ћемо заједно са представницима Федерације БиХ, наравно и дистрикта, покушати да пронађемо рјешење у интересу свих“, рекао је Мур.

Он је рекао да очекује сарадњу ОХР-а и власти у Бањалуци, без обзира на став власти РС у вези са ОХР-ом.

Мур сматра да је то наишло на разумијевање, рекавши да би га радовала блиска сарадња са властима на превазилажењу изазова са којима се сусрећу грађани БиХ и РС.

Он је, говрећи о трансформацији ОХР-а у канцеларију специјалног представника ЕУ, истакао да ОХР има и даље намјеру радити на испуњавању „пет плус два“ услова и циљева.

„Тешко да ће доћи до затварања ОХР-а прије испуњавања тих услова“, каже Мур.

Ostavi poruku