Naslovna Vijesti Skandal: Vlasti BiH predstavlja ambasadorka optužena za pronevjeru

Skandal: Vlasti BiH predstavlja ambasadorka optužena za pronevjeru

0

Ambasador BiH u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić, uprkos tome što je optužena za pronevjeru 100.000 evra, predstavljaće BiH na sutrašnjoj raspravi u Haškom tribunalu povodom zahtjeva odbrane nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da BiH dostavi dokumente koji su ključni za njegovu odbranu.„Pres“ navodi da Ministrastvo inostranih poslova BiH nema namjeru da Sidranovu procesuira zbog pronevjere novca za plate i druge troškove Ambasade, te da joj je pomoćnik ministra Haris Lukovac dozvolio da nastavi da obavlja poslove kao da se ništa nije dogodilo.

Zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić je nedavno izjavila da je iznenađena odlukom Lukovca koji je ambasadorki vratio pasoš i dozvolio joj da se vrati u Hag, pretpostavljajući da je to uradio u dogovoru sa ministrom.

Sarajevo već mjesecima minira Kradžićev zahtjev da mu dostavi dokumnete važne za odbranu. Niko iz BiH nije se pojavio na prethodnoj raspravi, pa je postojala mogućnost da se u priču uključi i Savjet bezbjednosti UN i naredi vlastima BiH da dostave tražene papire.

Karadžić traži od Haškog tribunala da mu vlasti BiH dostave dokumente koji dokazuju da je Armija BiH 1995. godine naoružavana iz inostranstva, uprkos embargu UN.

Odbrana traži da joj vlasti BiH dostave sve izveštaje o „sastanicima predstavnika BiH sa zastupncima vlada SAD ili Turske“.

Sličan zahtjev Karadžićeva odbrana uputila je još vlastima šest zemalja, što je ispoštovla samo Hrvatska. Vlasti ostlaih zemalja tvrdile su da traženi dokumneti nisu relevantni.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version