Naslovna Vijesti Policija rastjerala demonstrante na Akropolju

Policija rastjerala demonstrante na Akropolju

0

Grčka policija sa opremom za razbijanje nereda upotrebila je danas silu i suzavac kako bi rastjerali oko 150 honorarnih radnika Ministarstva kulture, koji su u znak protesta zbog najavljenih otpuštanja, blokirali najstariji grčki spomenik, izjavili su očevici.„Policija je ušla u lokaciju sa zadnje strane i rastjerala demonstrante upotrebom suzavca. Ulazna kapija sada je otvorena. Nije bilo povrijeđenih“, izjavio je dopisnik agencije Rojters sa lica mjesta.

Neimenovani policijski zvaničnik rekao je da su se demonstranti opirali i da je pet lica uhapšeno.

Honorarni radnici Ministarstva kulture blokirali su prilaz Akropolju, jer tvrde da dvije godine nisu primili honorar. Nosili su transparente sa natpisima „24 mjeseca bez plate“ i „Želimo trajni radni odnos“.

Grčka otpušta honorarne radnike u javnim službama u sklopu sporazuma o pomoći sklopljen sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u maju kako bi bio umanjen veliki deficit u budžetu.

Analitičari navode da državne agencije često prije izbora angažuju honorarne saradnike, a da pri tom ne obezbjede fondove za isplatu njihovih zarada.

Sindikat honorarnih radnika u Ministarstvu kulture započelo je blokadu u 12. oktobra u znak protesta zbog otpuštanja 320 ljudi čiji ugovori ističu krajem ovog mjeseca.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version