Sudsko vijeće Haškog tribunala odlučilo je da danas ranije završi zasjedanje u postupku protiv Radovana Karadžića, jer se optuženi nije osjećao dobro.„S obzirom na zdravstveno stanje optuženog, neumjesno je i nepraktično da se nastavi sa radom danas“, rekao je predsjedavajući sudija O-Gon Kvon.

Karadžićev glavni pravni savjetnik Piter Robinson predložio je da se sa radom završi odmah nakon što tužilac završi dodatno ispitivanje svjedoka Mirze Sabljice, a da se novi svjedok ne poziva.

Robinson je objasnio da je Karadžić „pod dejstvom lijekova koje je dobio“ i predložio da se optuženi po okončanju dodatnog ispitivanja vrati u pritvorsku jedinicu kako bi se odmorio.

Vijeće je izrazilo nadu da će moći da se održi za sutra zakazana rasprava sa predstavnikom BiH o dokumetnima koji su traženi za Karadžićevu odbranu.

BiH je tim povodom izdat obavezujući nalog, a kako je saopšteno, predstavljaće je ambasador u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić.

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić jutros se požalio da je suviše hladno u glavnoj sudnici Tribunala. On je djelovao umorno, govorio je otežano i usporeno, zaboravljao je da uključi mikrofon, a svjedoku je više puta postavljao isto pitanje.

On je tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka predložio da „zdravstvena služba ispita temperaturu u sudnici“, navodeći da „pored stresa to može biti izvor zdravstvenih nelagoda“.

Sudija Kvon je, nakon jednoipočasovnog zasjedanja, pitao Karadžića kako se osjeća, jer mu je prije nego što je ušao u sudnicu rečeno da se on ne osjeća dobro, a da je sekretar primijetio da povremeno drijema.

Karadžić se požalio na „ostatke od prehlade“, dodavši da se „nada da će moći da se oporavi“. On je rekao da je „u sudici hladnije, a da je on koncentrisan po tri sata i ne miče se, kao mungos ili zmija, od čega ima bolove u leđima i mišićima“.

Ostavi poruku