Судско вијеће Хашког трибунала одлучило је да данас раније заврши засједање у поступку против Радована Караџића, јер се оптужени није осјећао добро.„С обзиром на здравствено стање оптуженог, неумјесно је и непрактично да се настави са радом данас“, рекао је предсједавајући судија О-Гон Квон.

Караџићев главни правни савјетник Питер Робинсон предложио је да се са радом заврши одмах након што тужилац заврши додатно испитивање свједока Мирзе Сабљице, а да се нови свједок не позива.

Робинсон је објаснио да је Караџић „под дејством лијекова које је добио“ и предложио да се оптужени по окончању додатног испитивања врати у притворску јединицу како би се одморио.

Вијеће је изразило наду да ће моћи да се одржи за сутра заказана расправа са представником БиХ о докуметнима који су тражени за Караџићеву одбрану.

БиХ је тим поводом издат обавезујући налог, а како је саопштено, представљаће је амбасадор у Холандији Миранда Сидран-Камишалић.

Бивши предсједник Републике Српске (РС) Радован Караџић јутрос се пожалио да је сувише хладно у главној судници Трибунала. Он је дјеловао уморно, говорио је отежано и успорено, заборављао је да укључи микрофон, а свједоку је више пута постављао исто питање.

Он је током унакрсног испитивања свједока предложио да „здравствена служба испита температуру у судници“, наводећи да „поред стреса то може бити извор здравствених нелагода“.

Судија Квон је, након једноипочасовног засједања, питао Караџића како се осјећа, јер му је прије него што је ушао у судницу речено да се он не осјећа добро, а да је секретар примијетио да повремено дријема.

Караџић се пожалио на „остатке од прехладе“, додавши да се „нада да ће моћи да се опорави“. Он је рекао да је „у судици хладније, а да је он концентрисан по три сата и не миче се, као мунгос или змија, од чега има болове у леђима и мишићима“.

Ostavi poruku