Američki državni sekretar Hilari Klinton razgovaraće danas u Briselu, po završetku mini balkanske turneje, sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, a jedna od tema razgovora sa njenom evropskom koleginicom, Ketrin Ešton, biće situacija u regionu.Kako je Tanjugu rekla portparol Eštonove, Maja Kocijančić, Balkan će biti jedna od tema sastanka Klintonove i Eštonove.

„Balkan će biti jedna od tema sastanka, a za rezultat treba sačekati njegov kraj. Savet Evropske unije razgovaraće o Srbiji 25. oktobra u Luksemburgu“, rekla je Kocijančić za Tanjug.

Ona je na ovaj način odgovorila na pitanje da li će, posle stavova koje je Klintonova iznela u Beogradu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine i snažne podrške daljeg približavanja Srbije Evropskoj uniji, nakon sastanka šefica diplomatija SAD i EU moguće očekivati neku posebnu poruku Beogradu i Prištini.

Američka državna sekretarka izjavila je u intervjuu za RTS da će sagovornicima u Briselu jasno poručiti da proces pridruživanja Srbije treba da počne.

Klinton, koja je posetu Zapadnom Balkanu počela posetom BiH i to svega nedelju dana posle održavanja opštih izbora, juče je u Beogradu poručila da SAD snažno podržavaju evroatlantske intgeracije Srbije i da smatraju da Srbija ima potencijala da postane, ne samo punopravni član EU, već i primer i lider u Evropi.

U tom kontekstu ona je istakla i da je Srbija ostvarila veliki napredak u saradnji s Haškim sudom i da to i drugi treba da priznaju.

Holandija, jedina članica EU koja dalji tok integracija Srbije uslovaljava hapšenjem preostale dvojice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, mogao bi danas, posle sednice Komiteta za evropske poslove da konačno zauzme stav po pitanju prosledjivanja srpske kandidature Evropskoj komisiji.

Kako je još ranije najavio šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere, pitanje srpske kandidature biće na dnevnom redu sastanka u Luksemburgu krajem meseca.

Visoka američka zvaničnica takodje je juče u Beogradu iznela stav da SAD, iako se sa Srbijom ne slažu oko pitanja statusa Kosova, smatraju da je Rezolucija Srbije i EU o mišljenju MSP, usvojena u septembru u Generalnoj skupštini, osnova za pokretanje dijaloga koji će doprineti i Srbima i kosovskim Albancima.

Klintonova je o predstojećem dijalogu imala priliku da razmeni mišljenje sa Eštonovom i u septembru u Vašingtonu.

Prema najavama iz Brisela i Vašingtona, Klintonova će sutra razgovarati i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom i predsednikom Evropskog parlamenta Jeržijem Buzekom.

Ona će u Briselu, zajedno sa američkim ministrom odbrane Robertom Gejtsom prisustvovati sastanku NATO posvećenom novoj strateškoj koncepciji i Avganistanu.

Pre dolaska u Brisel, Klintonova je juče boravila u Prištini.

Ostavi poruku