Амерички државни секретар Хилари Клинтон разговараће данас у Бриселу, по завршетку мини балканске турнеје, са највишим званичницима Европске уније, а једна од тема разговора са њеном европском колегиницом, Кетрин Ештон, биће ситуација у региону.Како је Тањугу рекла портпарол Ештонове, Маја Коцијанчић, Балкан ће бити једна од тема састанка Клинтонове и Ештонове.

„Балкан ће бити једна од тема састанка, а за резултат треба сачекати његов крај. Савет Европске уније разговараће о Србији 25. октобра у Луксембургу“, рекла је Коцијанчић за Тањуг.

Она је на овај начин одговорила на питање да ли ће, после ставова које је Клинтонова изнела у Београду о предстојећем дијалогу Београда и Приштине и снажне подршке даљег приближавања Србије Европској унији, након састанка шефица дипломатија САД и ЕУ могуће очекивати неку посебну поруку Београду и Приштини.

Америчка државна секретарка изјавила је у интервјуу за РТС да ће саговорницима у Бриселу јасно поручити да процес придруживања Србије треба да почне.

Клинтон, која је посету Западном Балкану почела посетом БиХ и то свега недељу дана после одржавања општих избора, јуче је у Београду поручила да САД снажно подржавају евроатлантске интгерације Србије и да сматрају да Србија има потенцијала да постане, не само пуноправни члан ЕУ, већ и пример и лидер у Европи.

У том контексту она је истакла и да је Србија остварила велики напредак у сарадњи с Хашким судом и да то и други треба да признају.

Холандија, једина чланица ЕУ која даљи ток интеграција Србије условаљава хапшењем преостале двојице хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића, могао би данас, после седнице Комитета за европске послове да коначно заузме став по питању проследјивања српске кандидатуре Европској комисији.

Како је још раније најавио шеф белгијске дипломатије Стивен Ванакере, питање српске кандидатуре биће на дневном реду састанка у Луксембургу крајем месеца.

Висока америчка званичница такодје је јуче у Београду изнела став да САД, иако се са Србијом не слажу око питања статуса Косова, сматрају да је Резолуција Србије и ЕУ о мишљењу МСП, усвојена у септембру у Генералној скупштини, основа за покретање дијалога који ће допринети и Србима и косовским Албанцима.

Клинтонова је о предстојећем дијалогу имала прилику да размени мишљење са Ештоновом и у септембру у Вашингтону.

Према најавама из Брисела и Вашингтона, Клинтонова ће сутра разговарати и са председником Европског савета Херманом ван Ромпејом и председником Европског парламента Јержијем Бузеком.

Она ће у Бриселу, заједно са америчким министром одбране Робертом Гејтсом присуствовати састанку НАТО посвећеном новој стратешкој концепцији и Авганистану.

Пре доласка у Брисел, Клинтонова је јуче боравила у Приштини.

Ostavi poruku