Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ispunio je sve što je obećao u vezi sa povratkom Hrvata u RS, rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.„Zajedno smo posjetili grobove žrtava sva tri naroda iz proteklog rata u BiH. Sve što je obećao u vezi sa Hrvatima iz RS je ispunio. Ali, očekujem od njega, kao i od svih političara, da poštuje međunarodno pravo“, rekao je Josipović i dodao da je optimista kada je riječ o saradnji s Dodikom.

Josipović je za austrijski dnevni list „Prese“ istakao da je sada nakon izbora pravi trenutak da razgovori o reformama u BiH budu nastavljeni.

„Tokom predizborne kampanje retorika je radikalizovana, ali sada je, nakon izbora, pravi trenutak da se nastave razgovori o reformama da bi BiH postala funkcionalna država koja je sposobna da postane članica EU“, rekao je Josipović.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa kritikama koje su u Hrvatskoj uslijedile nakon njegove izjave u Sarajevu da je i Hrvatska odgovorna za patnje ljudi tokom rata u BiH, Josipović je rekao da su sva istraživanja javnog mnjenja, koja su uslijedila nakon toga, pokazala da 80 odsto građana podržava ovaj stav.

On je naglasio da je, očigledno, „bilo aspekata hrvatske politike u BiH koji nisu bili primjereni“.

U vezi sa međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, Josipović je ponovio raniji stav da su tužbe nepotrebne, ako se problemi mogu riješiti na drugačiji način – prenose „Nezavisne novine“.

„Lista otvorenih pitanja još je duga. Razgraničenje, izbjeglice i nestali. Naša generacija političara ove probleme mora riješiti i ne smije ih ostaviti narednoj. Već smo uradili mnogo. Odnosi sa predsjednikom Tadićem su veoma dobri“, rekao je Josipović.

Ostavi poruku