Српска православна црква /СПЦ/ данас обиљежава празник Покров Пресвете Богородице као помен на догађај када се Богородица за вријеме богослужења јавила народу окупљеном на молитви.То се десило 14. октобра (1. октобра по старом календару) 911. године за вријеме цара Лава Мудрога када је у Богородичиној цркви званој Влахерне у Цариграду служено свеноћно бденије. Црква је била испуњена побожним народом и сви су били дубоко утонули у молитву. При дну цркве налазили су се Свети Андреј Јуродиви и његов ученик Епифаније.

У четврти час ноћи угледали су Пресвету Богородицу изнад народа, са распростртим омофором на рукама којим као да заклањаше народ.

Била је одјевена у златокрасну порфиру и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и дјевицама.

Свети Андреј показа руком Епифанију и упита га да ли и он види Царицу како се моли за сав свијет, што Епифаније зачуђен потврди.

Ради тог догађаја уведено је ово празновање, да подсјећа на тај тренутак и на стално покровитељство Пресвете Богородице кад год то у невољама од ње молитвено тражимо.

Црква прославља Пресвету Богородицу као заштитницу рода хришћанскога, која је својим молитвама умилостивљава Бога према грешнима.

Безброј пута показала се помоћ Пресвете Богородице појединцима и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима.

Ostavi poruku