Grupa od 33 čileanska rudara izvučena je iz jame rudnika San Hoze, gdje su zatrpani ispod zemlje proveli više od dva mjeseca.Spasilačke ekipe sinoć su uspješno okončale akciju spasavanja nazvana „San Lorenco“ po svetitelju, zaštitniku rudara, koja je koštala od 10 do 20 miliona dolara (od sedam do 14 miliona evra), prenose agencije.

Rudar Luis Urzua /54/, šef smjene, posljednji je izvučen u 21.55 časova po lokalnom vremenu uz pomoć specijalne kapsule koja ga je podigla na površinu sa dubine od više od 600 metara.

„Hvala svima u Čileu i svima koji su nas spašavali“, izjavio je Urzua, koji je otac dvije djece.

Urzua, koji se u najtežim trenucima pokazao kao izuzetan vođa, nakon 69 dana provedenih ispod zemlje izvučen je na površinu.

I Urzuu je, kao i sve ostale rudare, na površini dočekalo slavlje. Zagrlili su ga i članovi porodice i spasioci i predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera. Potom su svi zajedno otpjevali čileansku himnu.

Čileanski ministar zdravlja Džejmi Manališ rekao je da svi rudari imaju zubne infekcije, otežan vid, što je rezultat dugog vremena provedenog ispod zemlje.         Jedan od rudara ima upalu pluća, ali njegov život nije u opasnosti.

Manališ kaže da izgleda da su svi rudari u daleko boljem zdravstvenom stanju nego što se očekivalo.

Predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera izjavio je za Bi-Bi-Si kako vjeruje da će uspješno spašavanje rudara promjeniti imidž Čilea u svijetu. On se nada da će ljude širom svijeta Čile ubuduće asocirati na zajedničke nacionalne napore da se pomogne rudarima, a ne na dugi niz godina vojne diktature.

Spasioci su uspjeli da za manje od 22 časa pomoću čelične kapusle „Feniks“, obojene u bojama čileanske zastve, na površinu bezbjedno izvuku svih 33 rudara koji su od 5. avgusta bili zatrpani u jami rudnika u San Hozeu.

Poslednji iz jame izašli su spasioci koji su spušteni na početku operacije kako bi rudarima pomogli oko priprema za izlazak. Oni su po izlasku razvili transparent na kome je pisalo „Misija izvršena“.

Bolivijski predsjednik Evo Morales došao je juče da pozdravi sunarodnika Karlosa Mamanija, jedinog stranca među 33 rudara.

Američki predsjednik Barak Obama, brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva, papa Benedikt Šesnaesti, vlade mnogih zemalja, te bivši fudbalski as Dijego Maradona pozdravili su čileanske rudare i čestitali im na hrabrosti.

Čarls Bolden, direktor američke svemirske agencije NASA, čija su četvorica stručnjaka pomagala i savjetovala spasilačke ekipe, ocijenio je da će ovo iskustvo koristiti i za kosmičke letove.

Rudari rudnika San Hoze postavili su svjetski rekord u vremenu provedenom pod zemljom, a priča o njima obišla je svijet.

Ostavi poruku