Štrajkovi zbog reforme penzionog sistema se nastavljaju u Francuskoj, a sindikati najavljuju da će oni trajati onoliko koliko bude potrebno da se vlada prisili da odustane od ove reforme.Do sada su štrajkovi trajali uglavnom jedan dan. Jučerašnji štrajk, za koji i policija i sindikati kažu da je najveći od kada su počeli protesti zbog reforme penzionog sistema, četvrti je protest u poslednjih pet sedmica, ukazuje AP.

Juče se na ulicama načlo 1,23 miliona ljudi, prema policijskim podacima, odnosno skoro 3,5 miliona ljudi, kako kažu sindikati.

To je do sada najmasovniji protest, a velika novina je što su se zaposlenima na ulicama pridružili i mladi – srednjoškolci i studenti.

Mnogi smatraju da je moguće, ako se ova tendencija nastavi, da se vlada prisili da odustane od svog plana da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa sadašnjih 60 godina na 62 godine starosti i da sa isplatom punih penzija počne tek kada ljudi napune 67 godina starosti.

Vladin plan je već usvojio donji dom skupštine, a Senat bi trebalo to da uradi krajem ove nedelje.

U toku jučerašnjeg dana, zbog štrajka, železnički saobraćaj funkcionisao je trećinom kapaciteta, luke s manje od pola kapaciteta, a na pariskim aerodromima je otkazano izmedju 30 i 50 odsto letova, uglavnom na domaćim i kontinentalnim linijama.

Bio je prepolovljen i broj pariskih autobusa i vozova podzemne železnice, pa su mnogi gradjani koristili bicikle, rolere i skejtborde.

Zaposleni u svih šest francuskih velikih naftnih rafinerije bili su obustavili rad, pa se očekuju zastoji u snabdevanju benzinom. Cena dizela skočila je širom Evrope.

Sarkozi je dosad bio odlučan u nameri da u potpunosti sprovede reforme kako bi smanjio budžetski deficit i pojačao privredni rast.

Sindikati su, medjutim, ocenili da će glavni teret tih mera snositi radnici i najavili su da će najnoviji štrajkovi, za razliku od dosadašnjih jednodnevnih obustava rada, trajati neograničeno, „sve dok to bude potrebno“.

Ostavi poruku