SNSD će podržati Hrvate ako predlože spajanje nekoliko kantona, ukoliko to ne zadire u dejtonsku strukturu BiH u kojoj je definisan status Republike Srpske, rekao je izvršni sekretar ove stranke Rajko Vasić.„Nemamo pravo da se miješamo u unutrašnje hrvatske odnose i u odnose u Federaciji BiH, to je na njima. Ali, spremni smo da podržimo, recimo, spajanje nekoliko županija, ukoliko oni to predlože“, rekao je Vasić i dodao da baza mora biti Dejtonski sporazum.

Vasić ističe da su SNSD i HDZ BiH saglasne u više od 90 odsto pitanja.

Ove dvije partije smatraju da je SDP BiH, pokušajem izbora hrvatskog i srpskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, izvršio „udar“ na ustavni poredak u BiH, pišu „Nezavisne novine“.

List navodi da je Čović, zbog toga, pozvao hrvatske stranke na dogovor o zajedničkom djelovanju i najavio da će sa Dodikom razgovarati o proširenju partnerstva ove dvije stranke, navodeći da očekuje podršku RS da Hrvati dobiju svoj entitet, što je najavio još u izbornoj noći.

Potpredsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da je vrijeme za određeni strateški odgovor hrvatskih faktora u BiH na ovo što se desilo izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva.

Mirko Okolić iz SDS-a rekao je da eventualna podrška te stranke partnerstvu srpskih i hrvatskih partija u BiH zavisi od toga s kim će SDS eventualno ići u vlast.

Halid Genjac iz SDA smatra da nijedna stranka nema ekskluzivitet da predstavlja cijeli narod. „Stavljanje dva naroda protiv trećeg uvijek je u BiH izazivalo katastrofalne posljedice i mislim da bi tako nešto bilo štetno. Vjerovatno će u nekim budućim ustavnim promjenama trebati jasnije definisati izbor člana Predsjedništva, ali to treba raditi dogovorom i kompromisom, a ne udruživanjem protiv Bošnjaka“, smatra Genjac

Ostavi poruku