СНСД ће подржати Хрвате ако предложе спајање неколико кантона, уколико то не задире у дејтонску структуру БиХ у којој је дефинисан статус Републике Српске, рекао је извршни секретар ове странке Рајко Васић.„Немамо право да се мијешамо у унутрашње хрватске односе и у односе у Федерацији БиХ, то је на њима. Али, спремни смо да подржимо, рецимо, спајање неколико жупанија, уколико они то предложе“, рекао је Васић и додао да база мора бити Дејтонски споразум.

Васић истиче да су СНСД и ХДЗ БиХ сагласне у више од 90 одсто питања.

Ове двије партије сматрају да је СДП БиХ, покушајем избора хрватског и српског члана Предсједништва БиХ бошњачким гласовима, извршио „удар“ на уставни поредак у БиХ, пишу „Независне новине“.

Лист наводи да је Човић, због тога, позвао хрватске странке на договор о заједничком дјеловању и најавио да ће са Додиком разговарати о проширењу партнерства ове двије странке, наводећи да очекује подршку РС да Хрвати добију свој ентитет, што је најавио још у изборној ноћи.

Потпредсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж рекао је да је вријеме за одређени стратешки одговор хрватских фактора у БиХ на ово што се десило избором Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва.

Мирко Околић из СДС-а рекао је да евентуална подршка те странке партнерству српских и хрватских партија у БиХ зависи од тога с ким ће СДС евентуално ићи у власт.

Халид Гењац из СДА сматра да ниједна странка нема ексклузивитет да представља цијели народ. „Стављање два народа против трећег увијек је у БиХ изазивало катастрофалне посљедице и мислим да би тако нешто било штетно. Вјероватно ће у неким будућим уставним промјенама требати јасније дефинисати избор члана Предсједништва, али то треба радити договором и компромисом, а не удруживањем против Бошњака“, сматра Гењац

Ostavi poruku