Министар саобраћаја и веза Републике Српске /РС/ Недељко Чубриловић, министар комуникација и транспорта Федерације БиХ /ФБиХ/ Наил Шећкановић, те министар комуникација и транспорта БиХ БиХ Рудо Видовић затражили су, након састанка у Сарајеву, хитно одржавање сједнице Савјета министара БиХ ради заузимања става поводом штрајка аутопревозника из Српске.
Министри су синоћ договорили формирање радне групе која ће утврдити евентуалне мањкавости и покренути поступак измјена и допуна Правилника о условима и поступку издавању лиценци за обављање међународног друмског превоза, саопштено је из Министарства транспорта и комуникација.

Радну групу чинила би три представника Министарства комуникација и транспорта БиХ, по два члана из Министарства саобраћаја и веза РС и Министарства комуникација и транспорта ФБиХ, те три представника из Спољнотрговинске коморе БиХ, Привредне коморе РС и Привредне коморе ФБиХ.

Видовић, Чубриловић и Шећкановић јуче су закључили да ће са представницима штрајкачког одбора из РС и удружењима превозника договорити одржавање састанка.

Видовић је током састанка информисао ентитетске министре да је Министарство транспорта и комуникација БиХ упутило Информацију о стању у области лиценцирања превозника у међународном друмском превозу, тражећи да Савјет министара на ванредној сједници продужи примјену Протокола између Министарства комуникације и транспорта, Граничне полиције, Инспектората РС и Инспектората ФБиХ.

Тројица министара договорили су да буде формирана радна група која ће припремити измјене спорног или нови правилник о лиценцама за међународни транспорт.

„Договорили смо се да буде формирана радна група која ће урадити измјене и допуне спорног правилника или нови правилник“, рекао је Срни министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић након синоћњег састанка.

Чубриловић је рекао да није подржао иницијативу Видовића коју је упутио Савјету министара БиХ да се на одређено вријеме одгоди примјена правилника.

Он је истакао да је договорено да данас буде одржан нови састанак министара са представницима штрајкача.

Према његовим ријечима, биће утврђено мјесто и вријеме одржавања састанка, који ће бити организован у мјесту најближем штрајкачком одбору.

Аутопревозници за унутрашњи и међународни транспорт из цијеле Републике Српске ступили су у четвртак, 7. октобра, у мирне протесте незадовољни измјенама Правилника о примјенама лиценци за возаче у теретном друмском превозу.

Правилник о промјени лиценци усвојен је 2005. године и до ове године важио је на ентитетском нивоу, али га је Министарство комуникација и транспорта БиХ ове године измијенило, те се сада лиценце издају на нивоу БиХ.

Ostavi poruku