Naslovna Vijesti Rasprava o reviziji presude Šljivančaninu danas u Hagu

Rasprava o reviziji presude Šljivančaninu danas u Hagu

0

Rasprava o reviziji presude kojom je Veselin Šljivančanin osudjen na 17 godina zatvora zbog zločina kod Vukovara biće održana danas pred Žalbenim većem Haškog tribunala.To će biti prvi put za 16 godina rada Tribunala da taj sud raspravlja o reviziji neke presude.

Šljivančanin je 5. maja 2009. pravosnažno osudjen pred Žalbenim većem na 17 godina zatvora zbog ratnih zločina nad 194 hrvatska zatvorenika na farmi Ovčara, kod Vukovara, 20. i 21. novembra 1991.

Šljivančanin, bivši oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA) je prethodno, u prvostepenom postupku okončanom 2007. bio osudjen na pet godina zatvora.

Šljivančaninova odbrana je u januaru ove godine podnela zahtev za reviziju presude, pozivajući se na iskaz ključnog svedoka, penzionisanog oficira JNA Miodraga Panića, koji je naveo da 20. novembra 1001. nije čuo da je pukovnik Mile Mrkšić obavestio Šljivančanina o povlačenju JNA sa Ovčare, čime su zarobljenici ostavljeni u rukama pripadnika lokalne Teritorijalne odbrane i paravojnih snaga, koji su ih te noći streljali.

Panić je u to vreme bio načelnik štaba Prve gardijske brigade JNA, kojom je komandovao Mrkšić, a Šljivančanin je bio oficir za bezbednost.

Mrkšić je pred Tribunalom pravosnažno osudjen na 20 godina zatvora.

Žalbeno veće će u utorak saslušati iskaz svedoka tužilaštva, vojnog eksperta Rejnoa Tunensa, a potom će tužilaštvo i odbrana izneti završne argumente.

Sudije potom treba da ocene relevantnost novih dokaza zbog kojih je traženo ponavljanje postupka i preispitaju prethodnu odluku Žalbenog veća o povećanju kazne Šljivančaninu.

Šljivančanin je uhapšen 13. juna 2003. u Srbiji i 1. jula iste godine izručen Haškom tribunalu, gde se, prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version