SHARE

Расправа о ревизији пресуде којом је Веселин Шљиванчанин осудјен на 17 година затвора због злочина код Вуковара биће одржана данас пред Жалбеним већем Хашког трибунала.То ће бити први пут за 16 година рада Трибунала да тај суд расправља о ревизији неке пресуде.

Шљиванчанин је 5. маја 2009. правоснажно осудјен пред Жалбеним већем на 17 година затвора због ратних злочина над 194 хрватска затвореника на фарми Овчара, код Вуковара, 20. и 21. новембра 1991.

Шљиванчанин, бивши официр Југословенске народне армије (ЈНА) је претходно, у првостепеном поступку окончаном 2007. био осудјен на пет година затвора.

Шљиванчанинова одбрана је у јануару ове године поднела захтев за ревизију пресуде, позивајући се на исказ кључног сведока, пензионисаног официра ЈНА Миодрага Панића, који је навео да 20. новембра 1001. није чуо да је пуковник Миле Мркшић обавестио Шљиванчанина о повлачењу ЈНА са Овчаре, чиме су заробљеници остављени у рукама припадника локалне Територијалне одбране и паравојних снага, који су их те ноћи стрељали.

Панић је у то време био начелник штаба Прве гардијске бригаде ЈНА, којом је командовао Мркшић, а Шљиванчанин је био официр за безбедност.

Мркшић је пред Трибуналом правоснажно осудјен на 20 година затвора.

Жалбено веће ће у уторак саслушати исказ сведока тужилаштва, војног експерта Рејноа Туненса, а потом ће тужилаштво и одбрана изнети завршне аргументе.

Судије потом треба да оцене релевантност нових доказа због којих је тражено понављање поступка и преиспитају претходну одлуку Жалбеног већа о повећању казне Шљиванчанину.

Шљиванчанин је ухапшен 13. јуна 2003. у Србији и 1. јула исте године изручен Хашком трибуналу, где се, приликом првог појављивања пред судом, изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

SHARE

Оставите одговор