Тело осме жртве изливања отровног муља из фабрике алуминијума у Мадјарској, пронадјено је у околини Девечера, рекао је портпарол Управе за сузбијање катастрофа Тибор Добсон.Добсон је прецизирао да се ради о старијој жени, јавила је мадјарска новинска агенција МТИ.

Стручне екипе граде заштитну брану, зид дужине 400 метара и висине до пет метара како би заштитиле оближње место Колотар у случају да поново додје до изливања токсичног муља из резервоара.

Три стотине машина и око 1.200 људи укључујући и волонтере раде 24 сата на изградњи зида високе бране, навела је МТИ.

Очекује се да ће данас бити урадјено 90 одсто радова, а да ће зид бити завршен сутра, рекао је потпарол мадјарске јединице за контролу локалне катастрофе Дјордј Бакос.

Према речима портпарола Добсона, више се неће трагати за несталим особама, недељу дана пошто се догодила еколошка катастрога на западу земље.

Агенције подсећају да је јуче приведен директор кпмпаније МАЛ Золтан Бакоњи који се сматра одговорним за цурење отровног муља из фабрике алуминијума.

Резервоар који радници би требало да прегледају свакога дана, није показивао физичке знакове оштећења, навео је ухапшени директор, мада премијер Мадјарске Виктор Орбан мисли другачије.

„Имамо добро утемењене доказе да бисмо веровали како је било људи који су знали за опасно попуштање зида резервоара, али су из личних разлога одлучили да то није вредно поправке и једноставно се надали да неће бити проблема“, навео је Орбан.

Последња контрола воде Дунава у Србији показала је да је њена ПХ вредност и концентрација метала на нивоу пре него што се десио акцидент у Мадјарској, изјавио је јуче помоћник министра животне средине и просторног планирања Небојша Покимица.

Према његовим речима, појачан је мониторинг на Бездану, а редовно се обавља контрола и на другим местима на Дунаву.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је јуче да ће концентрација опасних материја у Дунаву у Србији бити у границама дозвољених, јер су сва мерења на тој реци у Мадјарској показала да је ниво опасних материја испод нормале.

Ostavi poruku