Министарство комуникација и транспорта БиХ затражило је од Савјета министара БиХ да због настале ситуације у вези са штрајком аутопревозника у Републици Српској (РС) рок за издавање лиценци буде продужен до 8. децембра – рекао је данас у Сарајеву ресорни министар Рудо Видовић.Видовић је појаснио да је од Савјета министара затражено да задужи Граничну полицију БиХ да продужи примјену протокола који је потписан 24. августа између овог министарства, Граничне полиције, инспектората РС и Федерације БиХ (ФБиХ) и да тај рок буде продужен до 8. децембра.

„Министарство је упутило захтјев за сазивање ванредне сједнице Савјета министара на чијем би се дневном реду нашао овај проблем. Очекујемо да ова сједница буде сазвана наредних дана“ – рекао је Видовић на конференцији за новинаре.

Он је најавио да ће поподне о истој теми бити одржан састанак са надлежним министром РС Недјељком Чубриловићем и ФБиХ Наилом Шећкановићем.

Видовић је поновио да је Министарство спремно за покретање процедуре измјена и допуна Правилника о условима и поступку издавања лиценци за обављање међународног друмског превоза путника, терета и опасних ствари.

Он тврди да још нема званичан захтјев од превозника шта они траже, као ни информацију да ће превозници у ФБиХ ступити у штрајк.

„Ових дана смо комуницирали путем медија. Јутрос сам разговарао са предсједником Штрајкачког одбора Николом Грбићем и пренио му да ових дана очекујем захтјев са чиме то превозници нису задовољни“ – нагласио је Видовић.

Према његовим ријечима, Правилник нема изузетака по било ком основу и теза о неравноправности превозника из РС апсолутно је тендециозна.

Он је поновио да је међународни и међуентитетски друмски превоз у надлежности БиХ, што пише и у члану четири Устава БиХ.

„Издавање лиценци никад није било у надлежности ентитета“ – нагласио је Видовић.

Подсјећајући да је Правилник донесен 2005. године, он је нагласио да Министарство нема овлаштења, а ни права да толерише непоштивање одредби прописаних законом.

Видовић је рекао да у БиХ тренутно има 698 лиценцираних превозника за које је министарство издало 12 029 лиценци – 698 за превознике, 6 958 за вучна, прикључних возила и аутобуса, те 4 373 исказница за возила.

Он сматра да се наслућује политизирање поступка, изразивши страховање да то не добије политичку димензију.

Игор Пејић, задужен за лиценце у Министарству комуникација и транспорта, рекао је да су тврдње да лиценце коштају 20.000 КМ апсолутно нетачне.

„Лиценца кошта пет КМ и вриједи пет година. Услови које превозник мора да испуњава приликом добијања лиценце, што је прописано европским директивама, јесу професионалне, техничке и финансијске способности, те добра репутација“ – појаснио је Пејић.

Поново одбијајући тврдње да превозници морају да полажу депозит од 9.000 КМ, Пејић је рекао да они морају да докажу да располажу имовином од 9.000 КМ за прво возило, а по 5.000 КМ за свако сљедеће возило.

„Кад је ријеч о оспособљавању возача, он је поново демантовао да је ријеч о 2.000 КМ, наводећи да је то око 400 КМ и да је и то једна од европских обавеза“ – рекао је Пејић.

Ostavi poruku