Američki državni sekretar Hilari Klinton doputovaće danas u posjetu BiH u okviru svoje prve balkanske turneje.Predviđeno je da se Klintonova u utorak u Sarajevu sastane sa članovima Predsjedništva BiH, da otvori novu zgradu američke Ambasade u BiH i da razgovara sa studentima.

Srna nezvanično saznaje da bi američki državni sekretar trebalo da razgovara sa dosadašnjim i budućim članovima Predsjedništva BiH.

Američki zvaničnici ranije su najavili da će Klintonova tokom susreta sa političkim liderima u BiH još jednom naglasiti spremnost SAD da pomognu evroatlanskoj integraciji zemlje, ali i podsjetiti na obaveze koje BiH mora sama da realizuje.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Filip Gordon izjavio je da američki državni sekretar tokom posjete BiH neće donijeti „novi ustav“, istakavši da ustavne promjene moraju biti rezultat unutrašnjeg dogovora.

Klintonova će u utorak, 12. oktobra, posjetiti Beograd i razgovarati sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i odbrane Draganom Šutanovcem, te predstavnicima civilnog društva.

Tokom susreta sa zvaničnicima Srbije, Klintonova će, kako je najavljeno, poručiti da SAD snažno podržavaju integraciju Srbije u Evropu, da pozdravljaju odluke koje je predsjednik Srbije Boris Tadić donio kako bi otvorio put za razgovore sa Prištinom i da SAD žele da sarađuju sa Srbijom.

Klintonova će u srijedu, 13. oktobra, posjetiti Kosovo, gdje će se u Prištini sastati sa vršiocem dužnosti predsjednika samoproglašene države Kosovo Jakupom Krasnićijem, kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih poslova Skednerom Hysenijem, a predviđena je i posjeta Gračanici.

Američki državni sekretar će u četvrtak, 14. oktobra, boraviti u Briselu, gdje će se sastati sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompujem, visokim predstavnikom za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton i predsjednikom Evropskog parlamenta Jeržijem Busekom.

Ostavi poruku