Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин оштро је осудио насиље током одржавања Параде поноса рекавши да је из Београда у свет послата изразито лоша порука, која може негативно да утиче на одлуку Холандије о даљем напретку Србије на путу ка ЕУ.„Слике Београда у опсадном стању, које су данас обишле свет, шаљу изразито лошу поруку о помањкању елементарне толеранције према мањинама у Србији, али и о неефикасности државних институција“, навео је Кацин у јучерашњем саопштењу.

Београд је, према његовим речима, пропустио јединствену шансу да покаже на видљивом примеру да је владавина права потпуно успостављена у Србији.

„Порука која стиже из Београда може само негативно да утиче на одлуку холандске владе и парламента о даљим корацима Србије у европским интеграцијама“, напоменуо је Кацин.

Похваливши министра унутрашњих послова Србије Ивицу Дачића и лидера Либерално-демократске партије Чедомира Јовановића због тога што су недвосмислено стали иза одржавања параде, Кацин је рекао да цео политички естаблишмент мора јасно да реагује и да држава мора да обезбеди јавни ред и мир, несметано функционисање владавине права и да се обрачуна са свим видовима насилног екстремизма.

Словеначки посланик у ЕП изразио је у саопштењу солидарност с повређеним полицајцима и грађанима.

Ostavi poruku