Naslovna Bosna i Hercegovina Formirati odgovorne vlasti

Formirati odgovorne vlasti

0

EU očekuje da u BiH nakon izbora budu formirane odgovorne vlasti koje ispunjavaju obećanja i lidere koji su spremni da naprave teške kompromise koji su nekada potrebni za približavanje Uniji– navodi se u zajedničkom autorskom tekstu visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton i evropskog komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefana Filea.

Oni u autorskom tekstu za „Dnevni avaz“ navode da će EU ocijeniti novoizabrane lidere BiH na osnovu njihovih djela, a ne samo na osnovu njihovih riječi.

„Ostvareno je malo napretka na programu reformi. Izgubljeno je previše šansi. Kako bi se približili članstvu u EU, politički lideri moraće da se pozabave preostalim nesipunjenim prioritetima i urgentno ih rješavaju“, poručili su Eštonova i File.

Oni smatraju da je od ključnog značaja da bude postignut brz dogovor o formiranju novih vlasti, jer je već izgubljeno mnogo vremena.

„BiH su potrebni funkcionalni organi vlasti, dublje reforme i konstruktivan dijalog koji će da omoguće konsenzus širom BiH“, poručili su Eštonova i File.

Podsjećajući da je pokazano izuzetno mnogo političke volje i sposobnosti da bude postignut konsenzus kako bi bili ispunjeni uslovi iz mape puta za viznu liberalizaciju i da su rezultati jasni, Eštonova i File ističu da je isti takav pristup potrebno primjeniti i u drugim oblastima.

„Što prije budu formirani novi organi vlasti, prije će se moći prihvatiti ozbiljnog posla sa zajedničkim ciljem da bude obezbijeđen uspjeh BiH. EU će nastaviti da energično i aktivno pomaže novoizabranim vlastima u BiH da zemlju vrate na put reformi i napretka koji vodi ka integraciji u EU. Ali, mi možemo samo pomoći; pravi posao mora da uradi BiH“, konstatovali su Eštonova i File.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version