Кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорад Додик и остали кандидати ове странке потврдили су апсолутни ауторитет, док „творци нестабилности“ у БиХ нису добили потврду на протеклим изборима, речено је данас на Прес клубу „Регион након избора у БиХ“.На клубу у Медија центру у Београду оцијењено је да је кандидат Странке за БиХ за члана Предсједништва БиХ Харис Силајџић изгубио на изборима због екстремних изјава, а да је гласове добио Бакир Изетбеговић који је давао веома позитивне изјаве о ЕУ и о регионалној сарадњи.

На скупу, на коме су учествовали предсједник Одбора за иностране послове Скупштине Србије Драгољуб Мићуновић, професор на Факултету политичких наука у Београду Предраг Симић, те аналитичар и копредсједник Игманске иницијативе Александар Попов, речено је да ће Изетбеговић, заједно са предсједником СДА Сулејманом Тихићем, ускоро посјетити Србију.

Мићуновић је нагласио да Србија неће мијењати политику према БиХ, те да се сада отвара могућност да односи ојачају и са Федерацијом БиХ.

Он је додао да Србија са БиХ има веома значајну робну размјену и суфицит и да јој је веома стало до стабилности у БиХ.

Саговорници су сагласни да Додик може да хармонизује РС, али да у БиХ не може да оствари већи утицај због хармонизације СДА и ХДЗ-а.

Мићуновић је рекао да није искључено да БиХ, Црна Гора и Србија заједно уђу у ЕУ, јер су проблеми у региону повезани и морају се заједнички рјешавати.

Ostavi poruku