SHARE

Преко међународних граничних прелаза Шамац, Павловића мост, Брод, Рача, Увац, Вардиште, Каракај, Клобук, Делеуша, Градишка и Добрљин нема робног промета због протеста превозника из Републике Српске /РС/ у вези са издавањем лиценци за обављање међународног друмског превоза путника, роба и опасних материја – саопштено је Срни из Граничне полиције БиХ.На самим граничним прелазима нема блокада него су блокиране путне комуникације које воде до граничних прелаза.

Путнички саобраћај се нормално одвија за путничка моторна возила и аутобусе.

Министар комуникација и транспорта БиХ Рудо Видовић одржаће данас у Сарајеву конференцију за новинаре поводом штрајка аутопревозника из РС који су незадовољнби примјеном Правилника о условима и поступку издавања лиценци за обављање међународног друмског превоза путника, терета и опасних ствари – саопштено је из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Аутопревозници из РС од јутрос блокирају све царинске терминале у РС захтијевајући од Видовића да стави ван снаге спорни Правилник.

Представник Удружења аутопревозника Стојан Бајић изјавио је Срни да је на граници заустављен сав промет роба, док се путнички саобраћај несметано одвија.

“Очекивали смо да ће током викенда министар уважити захтјев 2 115 лиценцираних аутопревозника из РС који већ данима мирно штрајкују, али министар ћути, ми трпимо, а трпи и привреда”, упозорио је Бајић и најавио да ће се аутопревозницима из РС данас у блокади царине придружити и колеге из Федерације БиХ.

Блокада протиче без инцидената на граничним прелазима.

Бајић подсјећа да је правилник на којем инсистира Видовић потпуно споран и изван европских стандарда и да су превозници три мјесеца уназад упозоравали на криминалне радње у вези са његовом примјеном.

Предсједник Владе РС Милорад Додик упутио је отворено писмо Видовићу у којем је од њега затражио да у најкраћем року ријеши проблем превозника и да им буде омогућено да несметано раде и живе од свог рада.

“У случају да не нађете излаз из проблема за који је у потпуности криво Министарство транспорта и комуникација и лични интереси појединаца у њему, сматраћу Вас одговорним за све посљедице које ће неминовно произићи уколико ова ситуација буде настављена”, навео је Додик.

Аутопревозници за унутрашњи и међународни транспорт из цијеле РС ступили су у четвртак у мирне протесте незадовољни измјенама Правилника о примјенама лиценци за возаче у теретном друмском превозу.         Правилник о промјени лиценци усвојен је 2005. године и до ове године је важио на ентитетском нивоу, али га је Министарство комуникација и транспорта БиХ ове године измијенило те се сада лиценце издају на нивоу БиХ.

Удружење превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС тражи да се лиценце, које се од ове године издају на нивоу БиХ, укину и врате у надлежност ентитета, јер тврде да им је постојеће лиценце које имају издало Министарство саобраћаја РС и да важе до 2014. године.

Новим правилником возачи морају поред лиценце, платити додатних 9.000 евра депозита по возилу, што у удружењу превозника оцјењују бесмисленим и најављују да би 60 000 превозника због немогућност да измири ове обавезе остало без посла. Осим укидања Правилника, превозници траже и смјену ресорног министра Руде Видовића.

SHARE

Оставите одговор