Preko međunarodnih graničnih prelaza Šamac, Pavlovića most, Brod, Rača, Uvac, Vardište, Karakaj, Klobuk, Deleuša, Gradiška i Dobrljin nema robnog prometa zbog protesta prevoznika iz Republike Srpske /RS/ u vezi sa izdavanjem licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, roba i opasnih materija – saopšteno je Srni iz Granične policije BiH.Na samim graničnim prelazima nema blokada nego su blokirane putne komunikacije koje vode do graničnih prelaza.

Putnički saobraćaj se normalno odvija za putnička motorna vozila i autobuse.

Ministar komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović održaće danas u Sarajevu konferenciju za novinare povodom štrajka autoprevoznika iz RS koji su nezadovoljnbi primjenom Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, tereta i opasnih stvari – saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Autoprevoznici iz RS od jutros blokiraju sve carinske terminale u RS zahtijevajući od Vidovića da stavi van snage sporni Pravilnik.

Predstavnik Udruženja autoprevoznika Stojan Bajić izjavio je Srni da je na granici zaustavljen sav promet roba, dok se putnički saobraćaj nesmetano odvija.

„Očekivali smo da će tokom vikenda ministar uvažiti zahtjev 2 115 licenciranih autoprevoznika iz RS koji već danima mirno štrajkuju, ali ministar ćuti, mi trpimo, a trpi i privreda“, upozorio je Bajić i najavio da će se autoprevoznicima iz RS danas u blokadi carine pridružiti i kolege iz Federacije BiH.

Blokada protiče bez incidenata na graničnim prelazima.

Bajić podsjeća da je pravilnik na kojem insistira Vidović potpuno sporan i izvan evropskih standarda i da su prevoznici tri mjeseca unazad upozoravali na kriminalne radnje u vezi sa njegovom primjenom.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik uputio je otvoreno pismo Vidoviću u kojem je od njega zatražio da u najkraćem roku riješi problem prevoznika i da im bude omogućeno da nesmetano rade i žive od svog rada.

„U slučaju da ne nađete izlaz iz problema za koji je u potpunosti krivo Ministarstvo transporta i komunikacija i lični interesi pojedinaca u njemu, smatraću Vas odgovornim za sve posljedice koje će neminovno proizići ukoliko ova situacija bude nastavljena“, naveo je Dodik.

Autoprevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz cijele RS stupili su u četvrtak u mirne proteste nezadovoljni izmjenama Pravilnika o primjenama licenci za vozače u teretnom drumskom prevozu.         Pravilnik o promjeni licenci usvojen je 2005. godine i do ove godine je važio na entitetskom nivou, ali ga je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ove godine izmijenilo te se sada licence izdaju na nivou BiH.

Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS traži da se licence, koje se od ove godine izdaju na nivou BiH, ukinu i vrate u nadležnost entiteta, jer tvrde da im je postojeće licence koje imaju izdalo Ministarstvo saobraćaja RS i da važe do 2014. godine.

Novim pravilnikom vozači moraju pored licence, platiti dodatnih 9.000 evra depozita po vozilu, što u udruženju prevoznika ocjenjuju besmislenim i najavljuju da bi 60 000 prevoznika zbog nemogućnost da izmiri ove obaveze ostalo bez posla. Osim ukidanja Pravilnika, prevoznici traže i smjenu resornog ministra Rude Vidovića.

Ostavi poruku