U širem centru Beograda, u okolnim ulicama blizu trase kuda su prolazili učesnici Parade ponosa, protivnici ovog skupa, uglavnom mlađi ljudi, sukobljavali se sa kordonima policiji, prema kojima su bacani molotovljevi kokteli, suzavac i kamenice.Nekoliko izgrednika je uhapšeno, a najveći sukob protovnika parade i policije desio se u Tiršovoj ulici, u blizini Slavije, odnosno u blizini parka Manješ, odakle bi trebalo da krene parada, gdje su u jednom momentu izgrednici uspjeli da potisnu policiju.

Istovremeno, jedna grupa protivnika parade, predvođena raščinjenim monahom Antonijem, krenula je od Saborne crkve, blizu Kalemegdana, a potom Knez Mihajlovom, gdje ih je policija spriječila i razbila u dvije grupe. Policija je propustila samo raščinjenog monaha Antonija sa četvoricom sveštenika koji su nosili ikone, pjevali crkvene himne i nosili crkvene i zastave Srbije.

Jake policijske i žandarmerijske snage zaposjele su centar Beograda od Terazija i Slavije do ulaza u park „Manjež“, gdje je počelo okupljanje učesnika „Parade ponosa“, okolne ulice su blokirane, a grad stalno nadlijeću policijski helikopteri, javio je dopisnik Srne sa lica mjesta.

Predsjedništvo Srbije je ograđeno živim štitom specijalne policije opremljene za razbijanje demonstracija, a u Ulici Kralja Milana viđena je policijska konjica i policajci sa psima. Ispred hotela „Moskva“ parkirano je desetak džipova policije i žandarmerije, a preventivno policija legitimiše sve osobe koje bi na bilo koji način mogle da ugroze održavanje parade.

Ostavi poruku