Дугорочно постоји могућност да САД пристану на измјену граница и неку врсту подјеле Косова, али је услов да званични Београд укаже да би под одређеним околностима признао независност Косова, као и да потом прецизира те услове, изјавио је потпредсједник за студије одбране и дипломатије у вашингтонском Кејто институту Тед Карпентер.

„То би, по мом мишљењу, могло бити довољно да прагматичнији креатори политике Вашингтона подрже ову врсту компромиса“, рекао је Карпентер за „Блиц недјеље“.

Он је изразио бојазан да ће, уколико остане на садашњој тврдој позицији, званични Београд за пет или десет година завршити са потпуно независним Косовом признатим од већине земаља међународне заједнице, а да за то неће добити апсолутно ништа.

„То ће онда бити потпуни губитак. Сигурно је да жеља Београда да поврати Косово неће бити реализована, али осим тога нећете добити чак ни утјешну награду. С друге стране, уколико лидери у Београду буду флексибилнији, онда ће бар добити нешто за узврат“, рекао је Карпентер.

Он је оцијенио да је вјероватно најбоља позиција коју би Србија могла да заузме да уз сјевер Косова тражи и неку врсту гаранције на значајну заштиту религиозних територија у другим дијеловима Косова.

На питање под којим условима би Албанци пристали на подјелу, Карпентер је река би морао да постоји индиректан притисак на њих од САД и ЕУ.

„Прије свега, то би могло бити одбијање међународне заједнице да наставе са финансијском подршком Косову уколико тамошње власти одбију компромис. То неће значити суштинско приморање Косова на промјену граница, али ће јасно показати да уколико Влада у Приштини не пристаје на компромис и остане при тврдоглавом ставу, САД и њихови савезници неће бесконачно наставити да подржавају Косово“, рекао је Карпентер.

Ostavi poruku