Dugoročno postoji mogućnost da SAD pristanu na izmjenu granica i neku vrstu podjele Kosova, ali je uslov da zvanični Beograd ukaže da bi pod određenim okolnostima priznao nezavisnost Kosova, kao i da potom precizira te uslove,izjavio je potpredsjednik za studije odbrane i diplomatije u vašingtonskom Kejto institutu Ted Karpenter.

„To bi, po mom mišljenju, moglo biti dovoljno da pragmatičniji kreatori politike Vašingtona podrže ovu vrstu kompromisa“, rekao je Karpenter za „Blic nedjelje“.

On je izrazio bojazan da će, ukoliko ostane na sadašnjoj tvrdoj poziciji, zvanični Beograd za pet ili deset godina završiti sa potpuno nezavisnim Kosovom priznatim od većine zemalja međunarodne zajednice, a da za to neće dobiti apsolutno ništa.

„To će onda biti potpuni gubitak. Sigurno je da želja Beograda da povrati Kosovo neće biti realizovana, ali osim toga nećete dobiti čak ni utješnu nagradu. S druge strane, ukoliko lideri u Beogradu budu fleksibilniji, onda će bar dobiti nešto za uzvrat“, rekao je Karpenter.

On je ocijenio da je vjerovatno najbolja pozicija koju bi Srbija mogla da zauzme da uz sjever Kosova traži i neku vrstu garancije na značajnu zaštitu religioznih teritorija u drugim dijelovima Kosova.

Na pitanje pod kojim uslovima bi Albanci pristali na podjelu, Karpenter je reka bi morao da postoji indirektan pritisak na njih od SAD i EU.

„Prije svega, to bi moglo biti odbijanje međunarodne zajednice da nastave sa finansijskom podrškom Kosovu ukoliko tamošnje vlasti odbiju kompromis. To neće značiti suštinsko primoranje Kosova na promjenu granica, ali će jasno pokazati da ukoliko Vlada u Prištini ne pristaje na kompromis i ostane pri tvrdoglavom stavu, SAD i njihovi saveznici neće beskonačno nastaviti da podržavaju Kosovo“, rekao je Karpenter.

Ostavi poruku