Портпарол Државне управе за одбрану од катастрофа Тибор Добшон изјавио је јутрос да је заустављено пуцање северног дела бране на резервоару токсичног муља фабрике алуминијума у Ајки, на западу Мађарске.Према његовим речима, током ноћи настављена је поправка 10 касета у резервоару фабрике МАЛ, због чега је јуче део оближњег Колонтара морао да буде исељен, а нова пуцања нису регистрована.

Истовремено је настављена изградња друге земљане бране, која би требало да заштити Колонтар од евентуалног новог изливања црвенкастог токсичног муља.

Добшон је указао да радницима иде на руку лепо време и да радови теку по плану.

Током јучерашњег дана из најугроженијег дела Колонтара исељено је 1.000 људи и сви су смештени у Ајку.

Већина је ноћ провела у спортској хали, а остали по кућама код пријатеља и познаника.

Своје домове спонатно су јуче почели да напуштају и житељи Девечера. Око 500 људи је отишло из места, док их је висе од 5.000 устало у нади да се катастрофа неће поновити.

Још се трага за једним несталим, у трагедији која се догодила прошлог понедељка и однела седам живота, а више од 150 је повређено.

У реку Марцал је престало сипање гипса и сирћетне киселине, пошто је пХ вредност њене воде достигла прихватљивих осам подеока, с почетних 13,5. Тиме је, како тврде стручњаци, престала опасност и од даљег загађења Рабе и Дунава.

Ostavi poruku