Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i papa Benedikt Šesnaesti saglasili su se da je potrebno da se Katolička crkva u Hrvatskoj angažuje na povratku srpskih izbjeglica i isticanju vrijednosti koje su zajedničke hrvatskom i srpskom narodu.Josipović je, nakon razgovora sa papom, izjavio da i Hrvatska i Vatikan žele da se odnosi u BiH urede na načelima ravnopravnosti tri naroda i poštivanju prava i slobode svakog pojedinca.

„Obje strane smatraju važnim opstanak Hrvata u BiH i važno je da hrvatska politika doprinese tome cilju“, rekao je Josipović novinarima nakon jučerašnjeg razgovora sa papom Benediktom Šesnaestim u „četiri oka“ u Vatikanu.

Josipović je rekao da je pozvao Benedikta Šesnaestog u Hrvatsku, dodavši da dobio informaciju da se ozbiljno razmatra mogućnost njegove posjete 2011. godine, što bi, kako kaže, bilo iznimno važno za hrvatsku međunarodnu poziciju i za odnose unutar zemlje.

„Svaki dolazak svetog oca u bilo kojo državu je poruka mira, suživota i ljubavi“, mišljenja je Josipović.

Papa je, nakon razgovora sa hrvatskim predsjednikom, rekao novinarima da će vjerovatno posjetiti Hrvatsku 2011. godine, javljaju hrvatski mediji.

Tokom polučasovnog razgovora u privatnoj biblioteci Benedikta Šesnaestog u Apostolskoj palati, papa i hrvatski predsjednik razgovarali su o približavanju Hrvatske EU, povratku izbjeglica, stanju u regiji i BiH i posebno položaju Hrvata u BiH.

Hrvatska delegacija je tokom boravka u Vatikanu položilo vijenac na grob pape Ivana Pavla Drugog, Benediktovog prethodnika koji je tokom svog pontifikata tri puta posjetio Hrvatsku.

Ostavi poruku