Хрватски предсједник Иво Јосиповић и папа Бенедикт Шеснаести сагласили су се да је потребно да се Католичка црква у Хрватској ангажује на повратку српских избјеглица и истицању вриједности које су заједничке хрватском и српском народу.Јосиповић је, након разговора са папом, изјавио да и Хрватска и Ватикан желе да се односи у БиХ уреде на начелима равноправности три народа и поштивању права и слободе сваког појединца.

„Обје стране сматрају важним опстанак Хрвата у БиХ и важно је да хрватска политика допринесе томе циљу“, рекао је Јосиповић новинарима након јучерашњег разговора са папом Бенедиктом Шеснаестим у „четири ока“ у Ватикану.

Јосиповић је рекао да је позвао Бенедикта Шеснаестог у Хрватску, додавши да добио информацију да се озбиљно разматра могућност његове посјете 2011. године, што би, како каже, било изнимно важно за хрватску међународну позицију и за односе унутар земље.

„Сваки долазак светог оца у било којо државу је порука мира, суживота и љубави“, мишљења је Јосиповић.

Папа је, након разговора са хрватским предсједником, рекао новинарима да ће вјероватно посјетити Хрватску 2011. године, јављају хрватски медији.

Током получасовног разговора у приватној библиотеци Бенедикта Шеснаестог у Апостолској палати, папа и хрватски предсједник разговарали су о приближавању Хрватске ЕУ, повратку избјеглица, стању у регији и БиХ и посебно положају Хрвата у БиХ.

Хрватска делегација је током боравка у Ватикану положило вијенац на гроб папе Ивана Павла Другог, Бенедиктовог претходника који је током свог понтификата три пута посјетио Хрватску.

Ostavi poruku