Naslovna Vijesti Danas 15. godišnjica od zločina nad krajiškim Srbima

Danas 15. godišnjica od zločina nad krajiškim Srbima

0

U Mrkonjić Gradu danas će, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske (RS), biti obilježeno 15 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini 1995. godine.Program obilježavanja godišnjice stradanja Srba u zapadnoj Krajini počeće u 11.00 časova služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju masovne grobnice na gradskom groblju u Mrkonjić Gradu. U 12.00 časova biće položeno cvijeće na centralnom Spomen-obilježju poginulim borcima Mrkonjić Grada u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, dok je u 12.30 časova u Domu kulture u Mrkonjić Gradu predviđeno obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petpog korpusa takozvane Armije BiH iz 13 zapadnokrajiških opština protjerano je više od 120 000 ljudi, a ubijeno 2 000 civila i vojnika.

Šef Kordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina Staša Košarac ranije je rekao da do sada ekshumirano 1 214 tijela, dok se još potražuje 420 tijela ubijenih srpskih civila i vojnika.

On je istakao da su u tom vremenu počinjeni masovni zločini nad srpskim civilima, dok je u najvećoj grobnici u Pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu pronađeno 181 tijelo, a u manjim grobnicima u ovoj opštini je pronađeno još 176 tijela.

Tokom okupacije zapadnih dijelova Srpske ubijani su pretežno stari i nemoćni ljudi, invalidi i vojni zarobljenici, uništeni su gotovo svi privredni kapaciteti, ogroman broj stambenih jedinica, vjerskih objekata i škola, o čemu svjedoče mnogobrojni izvještaji i dokazi dostavljeni nadležnim tužilaštvima, uključujući i Haški tribunal, saopšteno je ranije iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, povodom obilježavanja godišnjice stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

Centar za istraživanje ratnih zločina RS očekuje od Tužilaštva BiH da hitno procesuira potpisnike Splitske deklaracije iz jula 1995. godine Harisa Silajdžića i Krešimira Zubaka, na osnovu koje su u jesen te godine vojne snage Hrvatske, Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH izvršile agresiju na RS, počinivši zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

„Republika Hrvatska je agresor čije su oružane snage uz pomoć NATO-a, bez razloga, okupirale dio teritorije RS koristeći kao izgovor Splitsku deklaraciju potpisanu 22. jula 1995. godine iako su već od jeseni 1994. godine aktivno dejstvovale protiv Vojske RS, a izvedena je i operacija `Oluja` i etničko čišćenje i tadašnje Republike Srpske Krajine“, podsjećaju iz Centra.

Iz Centra ističu da niko od potpisnika Splitske deklaracije do sada nije procesuiran i podsjećaju da su uz asistenciju Turske, Njemačke i SAD, potpisnici bili Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, Haris Silajdžić i Krešimir Zubak, a komandanti, među ostalim, generali Ante Gotovina, Rahem Ademi, Ljubo Ćesić Rojs, Atif Dudaković, Mehmed Alagić i drugi.

Za 117 dana hrvatske okupacije na području Mrkonjić Grada porušeno je i zapaljeno 1.608 kuća, oko 700 stanova, dok je 3.000 stambenih objekata onesposobljeno za stanovanje. Iz privredenih kolektiva opljačkana je sva pokretna imena, tako da je ratna šteta na području mrkonjićke opštine procijenjena na oko 680 miliona maraka.

U Mrkonjić Gradu je 10. oktobra 1995. godine prilikom napada hrvatskih snaga ubijeno 480 Srba. Najstariji među stradalima je Jovan Lazendić, iz Podbrda (91), a među ženama Ljubica Oroz iz Bočca, opština Mrkonjić Grad (90).

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version