Komesar za proširenje EU Štefan File nastavio je jutros posjetu BiH susretom sa liderom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem, a nakon toga sa predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom.File se nakon toga sastao i sa članovima Predsjedništva BiH.

Planirani su i susreti sa predsjednikom i potpredsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i Bakirom Izetbegovićem, te predstavnikom HDZ-a BiH Nikom Lozančićem.

Nakon tih sastanaka planiran je i susret sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji je juče potvrdio da će se sastati sa Fileom i istakao da će tokom ovog razgovora zastupati stav da je besmisleno raditi bilo šta na reformama u BiH dok je tu OHR.

Sastanak sa Fileom potvrdio je i lider SDS-a Mladen Bosić.

Iz Delegacije EU u BiH ranije je najavljeno da će File sa sagovornicima razgovarati o ključnim pitanjima u vezi sa odnosom između BiH i EU, te reformama koje su potrebne BiH na njenom putu evropskih integracija. Očekuje se da će sastanci sa političkim liderima biti završeni do 12.30 časova.

Od predstavnika politički stranka Srna nezvanično saznaje da su otkazani susreti Filea sa predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem i HDZ 1990 Božom Ljubićem.

File će prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o mikrofinansijskoj pomoći EU za BiH u iznosu od 100 miliona evra.

File će se sastati i sa šefovima diplomatskih misija EU koje su akreditovane u BiH.

File je sinoć stigao u BiH i razgovarao sa članovima regionalne nevladine organizacije Igmanska inicijativa.

Ostavi poruku