Egipatski državljanin Ahmed Mohamed Elfarahati Othman, kome je Služba za poslove sa strancima BiH izrekla mjeru protjerivanja zato što predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, priveden je zbog povezanosti sa terorizmom, ali se još ne zna kada će biti deportovan, jer je tek pokrenuta procedura.Direktor Službe za poslove sa strancima Ministarstva bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je za „Glas Srpske“ da datum deportacije zavisi od trajanja procesa i uloženih žalbi na koje Elfarahati ima pravo.

„On je uhapšen u sarajevskom naselju Ilidža zbog aktivnosti koje imaju teroristički karakter. U BiH je došao tokom rata i bio je pripadnik jedinice `El mudžahedin`. Do deportacije biće smješten u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu i biće mu ograničeno kretanje“, kaže Mektić.

On je istakao da trenutno u Imigracionom centru ima šest lica opasnih po nacionalnu bezbjednost kojima je oduzeto državljanstvo BiH, te da je do sada dvanaest takvih protjerano.

„Postoji i određen broj sličnih, o kojima nema informacija da li se nalaze u BiH ili su u inostranstvu“, dodao je Mektić.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević kaže da je Elfarahati lični prijatelj Imada Al Misrija koji je protjeran iz BiH 2001. godine i isporučen Vladi Egipta.

„Elfarahati je egipatska Al Misrijeva linija. Sa njim je radio na izdavanju knjiga, a obojica su članovi terorističke organizacije `Egipatska braća`“, kaže Galijašević.

Služba za poslove sa strancima otkazala je privremeni boravak Elfarahatiju u BiH i izrekla mjeru protjerivanja. Time mu je izrečena i zabrana povratka u BiH u periodu od pet godina.

Elfarahatija su inspektori Službe uz asistenciju Jedinice za specijalnu podršku Sipe priveli u utorak, 5. oktobra

Ostavi poruku