Antikorupcionaške policijske ekipe iz Velike Britanije, Australije i Španije su izvršile više pretresa i istražnih akcija u vodećim svetskim štamparijama novca jer postoji sumnja da se bave i „korupcijskom praksom“.Britanska policijska služba za utaje je saopštila da je u navedene tri zemlje izvršeno 16 pretresa i da su britanski policajci uhapsili dva lica tokom istrage „korupcionaške prakse“ samo jedne od štamparija iz Australije „Sekarensi internešenel“, koja je među vodećima u svetu u izradi plastificiranih banknota.

Ova kompanija, sa sedištem u Krejgebarnu, severno od Melburna, „pionir“ je u proizvodnji banknota od plastificiranog materijala koje,čak, mogu da se peru u veš-mašinama. Takve novčanice su dugotrajnije, čistije i mnogo ih je teže falsifikovati od papirnatih banknota.

Upravo zbog toga su plastificirane novčanice izuzetno popularne i tražene od centralnih banaka zemalja u toplim regionima sveta, koje imaju puno stanovnika jer se u njima novac brzo haba.

Ova tehnika izrade novca se primenjuje u više od 30 zemalja, među kojima je Australija vodeća. Plastificirani novac štampaju, pored ostalih, Novi Zeland, Meksiko, Brazil, Singapur, Hong Kong, Malezija…

Australijska kompanija koja izrađuje novčanice našla se na udaru istrage pod sumnjom da su neki njeni visoki službenici primali mito ili podlegli uticaju nekih političara i bankarskih zvaničnika koji su „posredovali“ u sklapanju poslova štampanja plastificiranih banknota.

Prema saopštenju policije iz Velike Britanije, australijska kompanija za štampanje novca je pod istragom za sklapanje ugovora koji su „bezbedonosno nepropisni“.

Australijska federalna policija je potvrdila u sredu da je pretraženo šest lokacija u okolini Melburna.

Istraga je, tvrde policijski stručnjaci, veoma osetljiva jer u kompaniji „Sekarensi“ interese imaju Australijska cenralna banka i firma „Inovia films“ koja je vodeći proizvođač specijalnih celuloznih i polipropilenskih materijala visokih performansi i filmova za pakovanje proizvoda.

U upravi „Sekarensi“ je čak polovina članova ispred Banke rezervi Australije, uključujući i predsednika uprave Boba Renkina, koji je istovremeno i pomoćnik australijskog guvernera.

Renkin je zasad odbio da komentariše istragu, a agencije podsećaju da je on pomoćnik guvernera od aprila 2008, zadužen za nabavku i distribucija banknota. Takođe predstavlja australijsku banku u međunarodnim organizacijama koje se bave štampanjem novca i direktor je Međunarodne asocijacije za devizna pitanja.

Ostavi poruku