SHARE

Антикорупционашке полицијске екипе из Велике Британије, Аустралије и Шпаније су извршиле више претреса и истражних акција у водећим светским штампаријама новца јер постоји сумња да се баве и “корупцијском праксом”.Британска полицијска служба за утаје је саопштила да је у наведене три земље извршено 16 претреса и да су британски полицајци ухапсили два лица током истраге “корупционашке праксе” само једне од штампарија из Аустралије “Секаренси интернешенел”, која је међу водећима у свету у изради пластифицираних банкнота.

Ова компанија, са седиштем у Крејгебарну, северно од Мелбурна, “пионир” је у производњи банкнота од пластифицираног материјала које,чак, могу да се перу у веш-машинама. Такве новчанице су дуготрајније, чистије и много их је теже фалсификовати од папирнатих банкнота.

Управо због тога су пластифициране новчанице изузетно популарне и тражене од централних банака земаља у топлим регионима света, које имају пуно становника јер се у њима новац брзо хаба.

Ова техника израде новца се примењује у више од 30 земаља, међу којима је Аустралија водећа. Пластифицирани новац штампају, поред осталих, Нови Зеланд, Мексико, Бразил, Сингапур, Хонг Конг, Малезија…

Аустралијска компанија која израђује новчанице нашла се на удару истраге под сумњом да су неки њени високи службеници примали мито или подлегли утицају неких политичара и банкарских званичника који су “посредовали” у склапању послова штампања пластифицираних банкнота.

Према саопштењу полиције из Велике Британије, аустралијска компанија за штампање новца је под истрагом за склапање уговора који су “безбедоносно непрописни”.

Аустралијска федерална полиција је потврдила у среду да је претражено шест локација у околини Мелбурна.

Истрага је, тврде полицијски стручњаци, веома осетљива јер у компанији “Секаренси” интересе имају Аустралијска ценрална банка и фирма “Иновиа филмс” која је водећи произвођач специјалних целулозних и полипропиленских материјала високих перформанси и филмова за паковање производа.

У управи “Секаренси” је чак половина чланова испред Банке резерви Аустралије, укључујући и председника управе Боба Ренкина, који је истовремено и помоћник аустралијског гувернера.

Ренкин је засад одбио да коментарише истрагу, а агенције подсећају да је он помоћник гувернера од априла 2008, задужен за набавку и дистрибуција банкнота. Такође представља аустралијску банку у међународним организацијама које се баве штампањем новца и директор је Међународне асоцијације за девизна питања.

SHARE

Оставите одговор