Запослени у јавном сектору Грчке ступили су данас у 24-часовни штрајк због оштрих мера штедње које је влада донела да би ублажила последица економске кризе у земљи, највеће за неколико деценија.Пореске управе, општинске службе, школе и универзитети су затворени, док је у државним болницама рад сведен на законом прописани минимум, преносе западне новинске агенције.

Штрајку ће се, од 12 до 16 часова, придружити и контролори лета, због чега ће сви летови из Грчке и у Грчку у том периоду бити обустављени.

Поремећаји се очекују и у домаћем ваздушном саобраћају, па је путницима препоручено да се унапред информишу о летовима авиона.

Синдикат запослених у јавном сектору АДЕДИ, у свом позиву на штрајк, је истакао да „политика владе ММФ и ЕУ води раднике и друштво у сиромаштво, а економију у пропаст“.

Од почетка ове године, синдикати су организовали неколико штрајкова против владиног плана опоравка привреде, утемељеног на ригорозним мерама штедње.

Кабинет социјалистичког ПАСОК-а, медјутим, не одустаје од своје политике, истичући да је то једини излаз за Грчку.

Према пројекцији владиног буџета за 2011. годину, незапосленост ће, са овогодишњих 11,6 одсто, порасти на 14,5 процената.

План владе је и да буџетски дефицит из 2009. године од 13,6 одсто друштвеног бруто производа сведе на седам процената, што је мање од захтева ММФ-а и ЕУ који је 7,8 процената.

Ostavi poruku