Zaposleni u javnom sektoru Grčke stupili su danas u 24-časovni štrajk zbog oštrih mera štednje koje je vlada donela da bi ublažila posledica ekonomske krize u zemlji, najveće za nekoliko decenija.Poreske uprave, opštinske službe, škole i univerziteti su zatvoreni, dok je u državnim bolnicama rad sveden na zakonom propisani minimum, prenose zapadne novinske agencije.

Štrajku će se, od 12 do 16 časova, pridružiti i kontrolori leta, zbog čega će svi letovi iz Grčke i u Grčku u tom periodu biti obustavljeni.

Poremećaji se očekuju i u domaćem vazdušnom saobraćaju, pa je putnicima preporučeno da se unapred informišu o letovima aviona.

Sindikat zaposlenih u javnom sektoru ADEDI, u svom pozivu na štrajk, je istakao da „politika vlade MMF i EU vodi radnike i društvo u siromaštvo, a ekonomiju u propast“.

Od početka ove godine, sindikati su organizovali nekoliko štrajkova protiv vladinog plana oporavka privrede, utemeljenog na rigoroznim merama štednje.

Kabinet socijalističkog PASOK-a, medjutim, ne odustaje od svoje politike, ističući da je to jedini izlaz za Grčku.

Prema projekciji vladinog budžeta za 2011. godinu, nezaposlenost će, sa ovogodišnjih 11,6 odsto, porasti na 14,5 procenata.

Plan vlade je i da budžetski deficit iz 2009. godine od 13,6 odsto društvenog bruto proizvoda svede na sedam procenata, što je manje od zahteva MMF-a i EU koji je 7,8 procenata.

Ostavi poruku