Избори у БиХ на власт су довели политичаре који се полако мире са реалношћу да је немогуће остварити визију БиХ као уједињене савезне државе и спремнији су да прихвате децентрализовану структуру коју заговара Милорад Додик, оцјењује се у анализи америчке невладине агенције за стратешка истраживања „Стратфор“.Послије 15 година током којих Савјет министара БиХ углавном није успио да наметне ауторитет, бошњачки и хрватски лидери окрећу се моделу који је успоставио досадашњи премијер Републике Српске Милорад Додик који црпи политичку и економску моћ из свог бескомпромисног ауторитета у РС, наводи „Стратфор“.

То баца другачије свјетло на похвале због избора „умјереног“ Бакира Изетбеговића за бошњачког члана Предсједништва БиХ, умјесто „хардлајнера“ Хариса Силајџића, наводи се у анализи и додаје да су ти епитети нетачни, „јер прикривају комплексно кретање у БиХ, а то је удаљавање од визије савезне државе и прихватање децентрализоване структуре“.

„Стратфор“ истиче да се многи бошњачки и хрватски политички лидери, у ствари, диве Додику који се супротставио западним амбасадорима и међународном високом представнику – а преноси „Глас Српске“.

Додик, који у Српској има непоговорну политичку и финансијску моћ, према мишљењу „Стратфора“, најмоћнији је политичар у БиХ, а да не заузима никакву савезну функцију.

Коначно би бошњачки и хрватски лидери могли да искористе РС као примјер за рјешење проблема Федерације, а то је децентрализација, оцјењује се у анализи ове агенције.

Ostavi poruku