Најгоре поплаве у последњих пола века у Азији однеле су скоро 140 живота и приморале 130.000 Кинеза да се евакуишу, известили су данас медији.Вишедневни обилни пљускови на југу Кине изазвали су поплаве и клизишта, због којих је у провинцији Хајнан евакуисано 550 села, а хиљаде људи остало је без крова над главом, пренео је Асошиејтид прес.

У протеклих седам дана, у неким градовима је пало најмање 18 сантиметара кише, а вода је прекрила улице и оштетила путеве.

Метеоролози прогнозирају наставак пљускова до петка.

У суседном Вијетнаму, људи су почели да се враћају кућама које су били напустили због поплава, а број оних који су изгубили живот достигао је 48, док се 23 људи воде као нестали, саопштиле су власти.

У најтеже погодјеној провинцији Ћанг Бин, погинуло је 33 људи, 19 је нестало, а око 20.000 евакуисано.

У Индонезији, спасилачке екипе у месту Васиор трагају за жртвама клизишта, које се почетком седмице сручило на то село пошто се због обилних киша излила вода из реке. Поплава је однела неколико мостова и прекрила многе путеве.

Из блата и муља досад је извучено 91 тело, а пријављен је нестанак још стотинак људи, изјавио је Дортеис Саваки, шеф канцеларије за спасилачке операције.

Према његовим речима, више од 150 људи хоспитализовано је због повреда и прелома.

Ostavi poruku