Naslovna Vijesti Podaci o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva

Podaci o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva

0

Članovi „zemunskog klana“ Miloš Simović i Sretko Kalinić dostavili su Specijalnom tužilaštvu informacije na osnovu kojih bi mogla da bude rasvijetljena politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića.„Tužilaštvo vodi pretkrivični postupak o pobuni Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001. godine koja se može dovesti u vezu sa političkom pozadinom atentata na premijera Zorana Đinđića. Postupak se bazira ne samo na izjavama Simovića i Kalinića, već i na analizi dokaza koji su izvođeni u toku postupka za ubistvo premijera, nakon što je tu presudu potvrdio i tadašnji Vrhovni sud Srbije“, rečeno je „Politici“ u Specijalnom tužilaštvu.

Prema saznanjima ovog lista, bivši komandant Jedinica za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek mogao bi uskoro da bude izveden pred sud pod optužbom da je organizovao pobunu JSO.

„Sve je izvesnije da je Milorad Ulemek bio glavni organizator pobune. Sarađujući sa kolegama iz drugih zemalja dobili smo podatke koji su doveli do pomaka u pretkrivičnom postupku o pobuni JSO“, rekli su izvori „Politike“, ne precizirajući koje zemlje su sarađivale sa Srbijom u ovom postupku.

Simović, visokorangirani pripadnik klana, na jednom od prvih saslušanja poslije hapšenja izjavio je da zna nepoznate činjenice o ubistvu premijera, nudeći tužilaštvu da ih otkrije, ako bi dobio status svjedoka saradnika.

Kalinić, koji je izručen iz Hrvatske, takođe je sebe predstavio kao čovjeka koji zna mnoge tajne neriješenih zločina. Obojica su se od dana hapšenja, poslije sukoba u Zagrebu, utrkivala u priznanjima raznih ubistava, ali šta su izjavili o atentatu na Đinđića, za sada nije poznato.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u Beogradu na stepeništu zgrade sjedišta Vlade Srbije. Ubistvu tadašnjeg predsjednika Vlade prethodilo je nekoliko ranijih neuspjelih pokušaja ubistva.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version