Чланови „земунског клана“ Милош Симовић и Сретко Калинић доставили су Специјалном тужилаштву информације на основу којих би могла да буде расвијетљена политичка позадина убиства премијера Зорана Ђинђића.„Тужилаштво води преткривични поступак о побуни Јединице за специјалне операције у новембру 2001. године која се може довести у везу са политичком позадином атентата на премијера Зорана Ђинђића. Поступак се базира не само на изјавама Симовића и Калинића, већ и на анализи доказа који су извођени у току поступка за убиство премијера, након што је ту пресуду потврдио и тадашњи Врховни суд Србије“, речено је „Политици“ у Специјалном тужилаштву.

Према сазнањима овог листа, бивши командант Јединица за специјалне операције (ЈСО) Милорад Улемек могао би ускоро да буде изведен пред суд под оптужбом да је организовао побуну ЈСО.

„Све је извесније да је Милорад Улемек био главни организатор побуне. Сарађујући са колегама из других земаља добили смо податке који су довели до помака у преткривичном поступку о побуни ЈСО“, рекли су извори „Политике“, не прецизирајући које земље су сарађивале са Србијом у овом поступку.

Симовић, високорангирани припадник клана, на једном од првих саслушања послије хапшења изјавио је да зна непознате чињенице о убиству премијера, нудећи тужилаштву да их открије, ако би добио статус свједока сарадника.

Калинић, који је изручен из Хрватске, такође је себе представио као човјека који зна многе тајне неријешених злочина. Обојица су се од дана хапшења, послије сукоба у Загребу, утркивала у признањима разних убистава, али шта су изјавили о атентату на Ђинђића, за сада није познато.

Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године у Београду на степеништу зграде сједишта Владе Србије. Убиству тадашњег предсједника Владе претходило је неколико ранијих неуспјелих покушаја убиства.

Ostavi poruku