Autoprevoznici širom Republike Srpske stupili su danas u mirne proteste nezadovoljni Pravilnikom o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, potvrdio je Srni predsjednik Upravnog odbora Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Stojan Bajić.

„Autoprevoznici iz Srpske biće 24 časa neprekidno u kamionima, nakon čega ćemo kamione ostaviti zaključane na putevima sve do ispunjenja zahtjeva kojim tražimo da Ministarstvo transporta i komunikacija BiH stvavi van snage Pravilnik o licencama do iznalaženja novog rješenja, jer postojeći Pravilnik nije prihvatljiv za prevoznike iz RS“, pojasnio je Bajić.

On je rekao da će autoprevoznici iz RS naredna 24 časa boraviti u vozilima na putevima od Banjaluke prema Gradišci, te na putnim pravcima prema Zvorniku, Bijeljini, Doboju i Novom Gradu.

Prema njegovim riječima, autoprevoznici iz RS ne namjeravaju da blokiraju puteve u RS, već žele da svojim prisustvom na putevima, što otežava redovni saobraćaj, upozore na ovaj problem.

„Nije isključeno da, ukoliko institucije vlasti BiH ne prihvate naš zahtjev, preduzemo i radikalnije mjere koje podrazumijevaju blokadu graničnih prelaza u BiH“, istakao je Bajić.

Bajić je precizirao da je Pravilnik neprihvatljiv zbog depozita od 18.000 KM koji prevoznici moraju da ulože po vozilu, edukacije vozača koja košta oko 2.500 KM i „papirologije“ koja prevoznike košta dodatnih 500 KM.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH 24. avgusta usvojen je i potpisan Protokol o uspostavljanju prelaznog perioda, odnosno perioda tolerancije od 45 dana za punu primjenu Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, tereta i opasnih materija.

Odredbama Pravilnika definisan je rok nakon kojeg prevoznici neće moći obavljati međunarodni drumski prevoz ako ne posjeduju licence koje im je izdalo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

Ostavi poruku