Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изјавио је да ће комесару за проширење ЕУ Штефану Филеу и америчком државном секретару Хилари Клинтон током престојећих састанака пренијети став да је ОХР реметилачки фактор са којим нема даљих реформи,те да је БиХ све упитнија што дуже постоји ова канцеларија.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци оцијенио да Филе и Клинтонова у БиХ долазе, јер желе да се упознају о ситуацији и њеном могућем развоју.

„Рећи ћу им да можемо ићи даље у реформи уколико ОХР оде и да, ако овдје и даље буде постојао, то бетонира ситуацију. Зашто бисмо се ми овдје нешто патили, глумили европске реформе и били добри момци, а када закуцамо на врата за кандидатски статус неко нам каже да имамо ОХР, о којем ми не одлучујемо. Склоните нам тај ОХР. Када га склоне, можемо разговарати о реформама“, поручио је Додик.

Филе започиње вечерас дводневну посјету БиХ сусретом у Сарајеву са члановима регионалне невладине организације Игманска иницијатива а сутра ће у одвојеним сусретима разговарати са лидерима политичких странака у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Клинтонова ће од 11. до 14. октобра посјетити БиХ, Србију и Косово, гдје ће се састати са представницима власти и цивилног друштва, као и са грађанима.

Ostavi poruku