Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da će komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu i američkom državnom sekretaru Hilari Klinton tokom prestojećih sastanaka prenijeti stav da je OHR remetilački faktor sa kojim nema daljih reformi,te da je BiH sve upitnija što duže postoji ova kancelarija.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio da File i Klintonova u BiH dolaze, jer žele da se upoznaju o situaciji i njenom mogućem razvoju.

„Reći ću im da možemo ići dalje u reformi ukoliko OHR ode i da, ako ovdje i dalje bude postojao, to betonira situaciju. Zašto bismo se mi ovdje nešto patili, glumili evropske reforme i bili dobri momci, a kada zakucamo na vrata za kandidatski status neko nam kaže da imamo OHR, o kojem mi ne odlučujemo. Sklonite nam taj OHR. Kada ga sklone, možemo razgovarati o reformama“, poručio je Dodik.

File započinje večeras dvodnevnu posjetu BiH susretom u Sarajevu sa članovima regionalne nevladine organizacije Igmanska inicijativa a sutra će u odvojenim susretima razgovarati sa liderima političkih stranaka u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Klintonova će od 11. do 14. oktobra posjetiti BiH, Srbiju i Kosovo, gdje će se sastati sa predstavnicima vlasti i civilnog društva, kao i sa građanima.

Ostavi poruku