Европски парламент (ЕП) данас ће гласати о визној либерализацији за БиХ и Албанију, а према изјавама европских посланика очекује се позитиван исход гласања.На јучерашњој расправи уочи гласања европски парламентарци честитали су тим двема земљама на испуњеним свим условима из „мапе пута“.

Испуњавањем услова из „мапе пута“ и БиХ и Албанија усвојиле су европске стандарде у областима правде, слободе и безбедности, истакла је у ЕП комесарка за унутрашња питања ЕУ Сесилија Малстром, пренео је Дојче веле.

Посланици су позвали Париз да не кочи процес ступања на снагу безвизног режима, а поред Париза у кулоарима се помињу Холандија и Данска, можда и Финска да би могле да ускрате „зелено светло“ на заседању европског Већа у новембру.

Известилац Европског парламента (ЕП) за либерализацију визног режима Тања Фајон јуче је рекла да очекује позитиван резултат гласања о либерализацији визног режима за БиХ и Албанију у ЕП.

Фајон је указала да је најважније да је Европска комисија дала позитиван извештај да је БиХ испунила све постављене захтеве.

Фајон је рекла и да не очекује да Француска буде против.

Док једни поздрављају визну либерализацију, има и оних као што је белгијски посланик Филип Клејс који сматрају да ће се дизањем визног режима у „Европу увозити криминал и нестабилност“, јер су и БиХ и Албанија „транзитне земље за трговину људима, дрогом и оружјем“, пренео је Дојче веле.

Ostavi poruku