Evropski parlament (EP) danas će glasati o viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju, a prema izjavama evropskih poslanika očekuje se pozitivan ishod glasanja.Na jučerašnjoj raspravi uoči glasanja evropski parlamentarci čestitali su tim dvema zemljama na ispunjenim svim uslovima iz „mape puta“.

Ispunjavanjem uslova iz „mape puta“ i BiH i Albanija usvojile su evropske standarde u oblastima pravde, slobode i bezbednosti, istakla je u EP komesarka za unutrašnja pitanja EU Sesilija Malstrom, preneo je Dojče vele.

Poslanici su pozvali Pariz da ne koči proces stupanja na snagu bezviznog režima, a pored Pariza u kuloarima se pominju Holandija i Danska, možda i Finska da bi mogle da uskrate „zeleno svetlo“ na zasedanju evropskog Veća u novembru.

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za liberalizaciju viznog režima Tanja Fajon juče je rekla da očekuje pozitivan rezultat glasanja o liberalizaciji viznog režima za BiH i Albaniju u EP.

Fajon je ukazala da je najvažnije da je Evropska komisija dala pozitivan izveštaj da je BiH ispunila sve postavljene zahteve.

Fajon je rekla i da ne očekuje da Francuska bude protiv.

Dok jedni pozdravljaju viznu liberalizaciju, ima i onih kao što je belgijski poslanik Filip Klejs koji smatraju da će se dizanjem viznog režima u „Evropu uvoziti kriminal i nestabilnost“, jer su i BiH i Albanija „tranzitne zemlje za trgovinu ljudima, drogom i oružjem“, preneo je Dojče vele.

Ostavi poruku