Komesar za proširenje EU Štefan File danas započinje dvodnevnu posjetu BiH u okviru koje će se sastati članovima Predsjedništva BiH, te održati političke konsultacije na visokom nivou sa liderima političkih stranaka u BiH.Iz Delegacije EU u BiH najavljeno je da će File sa svojim sagovornicima razgovarati o ključnim pitanjima u vezi sa odnosom između BiH i EU, te reformama koje su potrebne BiH na njenom putu evropskih integracija.

File će se sastati i sa šefovima diplomatskih misija EU, koje su akreditovane u BiH, te razmijeniti mišljenja sa predstavnicima Igmanske inicijative o tome kako unaprijediti lokalni i regionalni dijalog u oblasti politike, ekonomije i kulture.

Tokom ove posjete, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić potpisaće Memorandum o razumijevanju o mikrofinansijskoj pomoći EU za BiH u iznosu od 100 miliona evra.

File je uoči posjete izjavio da je „krajnje vrijeme da BiH otpočne ključne reforme koje su potrebne za njeno vlastito dobro i za njene ambicije da postane zemlja kandidat za EU“.

Ostavi poruku