Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе данас започиње дводневну посјету БиХ у оквиру које ће се састати члановима Предсједништва БиХ, те одржати политичке консултације на високом нивоу са лидерима политичких странака у БиХ.Из Делегације ЕУ у БиХ најављено је да ће Филе са својим саговорницима разговарати о кључним питањима у вези са односом између БиХ и ЕУ, те реформама које су потребне БиХ на њеном путу европских интеграција.

Филе ће се састати и са шефовима дипломатских мисија ЕУ, које су акредитоване у БиХ, те размијенити мишљења са представницима Игманске иницијативе о томе како унаприједити локални и регионални дијалог у области политике, економије и културе.

Током ове посјете, министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић потписаће Меморандум о разумијевању о микрофинансијској помоћи ЕУ за БиХ у износу од 100 милиона евра.

Филе је уочи посјете изјавио да је „крајње вријеме да БиХ отпочне кључне реформе које су потребне за њено властито добро и за њене амбиције да постане земља кандидат за ЕУ“.

Ostavi poruku