Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će danas sa najbližim saradnicima početi razradu plana za obezbjeđenje posjete Srbiji američkog državnog sekretara Hilari Klinton, a očekuje se da u ovoj akciji učestvuje oko 4 000 ljudi.Stejt department je u srijedu potvrdio da će Klintonova od 11. do 14. oktobra biti u zvaničnoj poseti BiH, Srbiji, Kosovu i Briselu, ali je u američkoj ambasadi u Beogradu beogradskim „Večernjim novostima“ rečeno da je još rano za detalje, koji će biti utvrđeni narednih dana.

Prema prvom planu posjete, početna stanica Klintonove biće Sarajevo, gdje će u ponedjeljak, 11. oktobra, samo nedjelju dana poslije izbora, razgovarati sa zvaničnicima BiH i najvjerovatnije otvoriti novu zgradu američke ambasade.

U popodnevnim časovima istog dana kreće u Beograd, gdje će se sresti sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i prisustvovati svečanoj večeri. U utorak, 12. oktobra, planirani su odvojeni susreti sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima Vukom Jeremićem i Draganom Šutanovcem.

U pratnji „migova“, lovačke pratnje Vojske Srbije, Klintonova će u Beograd sletjeti „boingom 757“ američkih vazdušnih snaga, koji je redizajniran za potrebe državnog sekretara, a nebo iznad Srbije će u vrijeme slijetanja aviona biti zatvoreno. Očekuje se da Ministarstvo odbrane podigne nivo borbene gotovosti Vojske Srbije iznad redovnog, a Ministarstvo policije izda naredbu za pripravnost svim policajcima.

„Novosti“ navode da se očekuje da u vrhu liste tema za razgovore Klintonove sa zvaničnicima u Beogradu budu budući odnosi SAD i Srbije, saradnja sa Tribunalom, ekonomska saradnja, kao i pregovori sa Prištinom.

Prema drugom planu Klintonova bi u Beograd trebalo da stigne 12. oktobra. U tom slučaju, planirano je da ministar Jeremić priredi ručak za američku gošću, da se nakon toga Klintonova sretne i sa ministrom odbrane, dok bi se prvi dan posjete završio svečanom večerom kod predsjednika Tadića.

Sutradan ujutru, u srijedu, 13. oktobra, Klintova bi se srela sa premijerom, poslije čega bi nastavila put u Prištinu.

Kako tvrde izvori „Novosti“, pored ljudi iz srpskog državnog vrha, predviđeni su još samo susreti sa predstavnicima nevladinog sektora, dok lideri opozicije neće vidjeti gošću.

Za sada se ne zna ni da li će Klintonova na put krenuti solo ili sa suprugom i bivšim predsjednikom SAD

Ostavi poruku