Evropski parlament će danas popodne raspravljati o liberalizaciji viznog režima za građane BiH, a odluka o tome trebalo bi da bude donesena sutra u podne, potvrdio je novinarima u Briselu ambasador BiH pri EU Osman Topčagić.On očekuje da će BiH dobiti podršku u Evropskom parlamentu iako je Francuska izrazila interes za dobijanje dodatnih informacija i najavila neka dodatna pitanja.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija na izvjestan način zastupa BiH, jer je ona i uputila takav prijedlog i kao rezultat toga napravljena je ekspertska grupa kako bi se razjasnila sva ta dodatna pitanja.

On očekuje da se nakon održavanja odgovarajućih sastanaka konačna odluka donese u novembru na sastanku ministara pravde.

Topčagić je podsjetio da je iz Francuske saopšteno da njen zahtjev nije vezan za nešto što je protiv BiH, nego da vlada ove zemlje želi uvjeriti svoju javnost da su države koje traže bezvizni režim učinile sve u borbi protiv kriminala, korupcije i na osiguranju dokumenata, kao i u vezi s drugim uslovima koji su bili postavljeni za liberalizaciju viznog režima.

On je naglasio da konkretne aktivnosti policije u BiH proteklih dana jasno pokazuju da se na realizaciji postavljenih uvjeta nije stalo i da države kao Francuska nemaju nikakvog razloga za svoju bojazan.

Topčagić je pojasnio da se odluka u EU donesi većinom glasova te da jedna ili dvije zemlje ne mogu blokirati donošenje odluke, ali da je razumljiva želja unutar EU da se za donošenje ovakve odluke dobije šira saglasnost.

Ostavi poruku