SHARE

Европски парламент ће данас поподне расправљати о либерализацији визног режима за грађане БиХ, а одлука о томе требало би да буде донесена сутра у подне, потврдио је новинарима у Бриселу амбасадор БиХ при ЕУ Осман Топчагић.Он очекује да ће БиХ добити подршку у Европском парламенту иако је Француска изразила интерес за добијање додатних информација и најавила нека додатна питања.

Према његовим ријечима, Европска комисија на извјестан начин заступа БиХ, јер је она и упутила такав приједлог и као резултат тога направљена је експертска група како би се разјаснила сва та додатна питања.

Он очекује да се након одржавања одговарајућих састанака коначна одлука донесе у новембру на састанку министара правде.

Топчагић је подсјетио да је из Француске саопштено да њен захтјев није везан за нешто што је против БиХ, него да влада ове земље жели увјерити своју јавност да су државе које траже безвизни режим учиниле све у борби против криминала, корупције и на осигурању докумената, као и у вези с другим условима који су били постављени за либерализацију визног режима.

Он је нагласио да конкретне активности полиције у БиХ протеклих дана јасно показују да се на реализацији постављених увјета није стало и да државе као Француска немају никаквог разлога за своју бојазан.

Топчагић је појаснио да се одлука у ЕУ донеси већином гласова те да једна или двије земље не могу блокирати доношење одлуке, али да је разумљива жеља унутар ЕУ да се за доношење овакве одлуке добије шира сагласност.

SHARE

Оставите одговор