Tri službenika Bugarske državne željeznice (BDŽ) otpuštena su zbog željezničke nesreće u Dragomanu u Bugarskoj u kojoj je povrijeđeno 26 putnika, od kojih petoro iz Srbije.Bugarski ministar transporta Aleksandar Cvetkov potpisao je odluku kojom se otpuštaju dva službenika na željezničkoj stanici u Dragomanu i otpravnica vozova na stanici u Dragoilu.

„Nesporno je utvrđeno, da su trojica dispečera sa željezničkih stanica u Dragomanu i Dragoulu narušila tehnološka pravila i time izazvali nezgodu“, rekao je Cvetkov.

Izvršni direktor BDŽ-a Penčo Popov izjavio je da, prema prvim informacijama, odgovornost za direktni sudar međunarodnog voza na relaciji Beograd – Sofija i službenog voza BDŽ-a snose otpravnici vozova, koji su dali znak mašinovođama da krenu.

Prema njegovim riječima, uzrok incidenta može da se traži i u „izolovanom trećem vozu, koji je prošao pet minuta prije službene lokomotive BDŽ-a, a koji je poremetio signalizaciju“.

„Prije službenog voza prugom je prošla izolovana dizel lokomotiva za stanicu Dragoil. Istovremeno stanica Dragoil dala je dozvolu službenom vozu. U trenutku kada je dežurni na stanici Dragoil saznao da umesto službenog voza u stanicu ulazi dizel lokomotiva, on se je javio otpravniku poslova na stanici u Dragomanu, koji nakon saznanja šta se dogodilo obavijestio telefonom mađinovođu službenog voza i preduzeo mjere isključenja struje u namjeri da zaustavi međunarodni voz, ali je već bilo kasno“, rekao je glavni revizor bezbjednosti BDŽ Božidar Stojanov.

On je rekao da je tragediju ublažilo to što se međunarodni voz kretao oko 65 kilometara na čas.

Iz bugarskog Ministarstva transporta saopšteno je da su svi putnici osigurani. Za nadoknadu štete neophodno je da se jave Ministarstvu i dostave ljekarska uvjerenja i vozne karte.

Vozovi koji su se juče sudarili bili su međunarodni voz iz Srbije i službeni voz BDŽ-a koji je prevozio radnike za rad u Dimitrovgrad.U međunarodnom putničkom vozu iz Beograda bilo je 90 putnika, od kojih su 20 građani Srbije. Niko od povrijeđenih petoro putnika iz Srbije nije u životnoj opasnosti.

Tri putnika nakon ukazane pomoći otpuštena su, a dvojica se još nalaze u sofijskom kliničkom centru „Pirogov“.

Ostavi poruku