Три службеника Бугарске државне жељезнице (БЏ) отпуштена су због жељезничке несреће у Драгоману у Бугарској у којој је повријеђено 26 путника, од којих петоро из Србије.Бугарски министар транспорта Александар Цветков потписао је одлуку којом се отпуштају два службеника на жељезничкој станици у Драгоману и отправница возова на станици у Драгоилу.

„Неспорно је утврђено, да су тројица диспечера са жељезничких станица у Драгоману и Драгоулу нарушила технолошка правила и тиме изазвали незгоду“, рекао је Цветков.

Извршни директор БЏ-а Пенчо Попов изјавио је да, према првим информацијама, одговорност за директни судар међународног воза на релацији Београд – Софија и службеног воза БЏ-а сносе отправници возова, који су дали знак машиновођама да крену.

Према његовим ријечима, узрок инцидента може да се тражи и у „изолованом трећем возу, који је прошао пет минута прије службене локомотиве БЏ-а, а који је пореметио сигнализацију“.

„Прије службеног воза пругом је прошла изолована дизел локомотива за станицу Драгоил. Истовремено станица Драгоил дала је дозволу службеном возу. У тренутку када је дежурни на станици Драгоил сазнао да уместо службеног воза у станицу улази дизел локомотива, он се је јавио отправнику послова на станици у Драгоману, који након сазнања шта се догодило обавијестио телефоном мађиновођу службеног воза и предузео мјере искључења струје у намјери да заустави међународни воз, али је већ било касно“, рекао је главни ревизор безбједности БЏ Божидар Стојанов.

Он је рекао да је трагедију ублажило то што се међународни воз кретао око 65 километара на час.

Из бугарског Министарства транспорта саопштено је да су сви путници осигурани. За надокнаду штете неопходно је да се јаве Министарству и доставе љекарска увјерења и возне карте.

Возови који су се јуче сударили били су међународни воз из Србије и службени воз БЏ-а који је превозио раднике за рад у Димитровград.У међународном путничком возу из Београда било је 90 путника, од којих су 20 грађани Србије. Нико од повријеђених петоро путника из Србије није у животној опасности.

Три путника након указане помоћи отпуштена су, а двојица се још налазе у софијском клиничком центру „Пирогов“.

Ostavi poruku