Potpredsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić izjavio je danas da priče o „izbornom inžinjeringu“ s nevažećim listićima nisu tačne i da je SNSD uverljivi pobednik izbora održanih u nedelju, a novi član u Predsedništvu BiH iz RS kandidat te stranke Nebojša Radmanović.

Radojičić je na konferenciji za novinare u Banja Luci pozvao opozicionog kandidata, lidera Partije demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića da čestita pobedu Radmanoviću i da „prestane da se bavi lažima“.

„Uputili smo hitan zahtev Centralnoj izbornoj komisiji BiH da razjasni situaciju s nevažećim nekoliko desetina hiljada glasačkih listića“, rekao je Radojičić.

On je rekao da ima nevažećih listića kada je u pitanju izbor člana Predsednsistva BiH, ali, kako je naveo, oni su prazni, što navodi da ti glasači nisu hteli da podrže nijednog od tri kandidata.

Radojičić je rekao da je SNSD najjača stranka u RS,ali i u BiH po broju dobijenih glasova i da je novi član u Predsedništvu BiH iz RS kandidat te stranke Radmanović s osvojenih 280.000 glasova.

Kad je reč o mandatima u Parlamentu BiH, Radojičić je rekao da će SNSD od 14 imati osam, a u RS 39 od 83 mandata u Narodnoj skupštini.

„S koalicionim partnerima SNSD će imati 50 mandata u Narodnoj skupštini, što je dovoljno za konstitutisanje nove zakonodavne izvršne vlasti u RS“, rekao je Radojičić.

On je najavio da će lider SNSD Dodik obaviti razgovore s svim parlamentranim strankama dodajući da ta partija želi partnerski odnos i sa drugom strankom po snazi – SDS, s kojom su, kako je Radojičić rekao, već ostvareni neki kontakti.

Kada je u pitnaju formiranje vlasti na državnom nivou, Radojičić je rekao da se neće stvarati koalicije, nego dogovor o politkama.

Mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH, prema SNSD, u ovom mandatu pripada Hrvatima, ali, kako kaže on, ukoliko ne bude tako, SNSD i za to mesto ima kandidata.

Radojičić kaže da će partenri SNSD na državnom nivou biti HDZ, koja je najjača stranka među hrvatskim stanovništvom u BiH i SDA.

„SDP nije poželjan partner za SNSD“, kaže Radojičić i dodaje da će SNSD, ukoliko se formira bošnjački nacionalni korpus s jedne strane u Parlamentu BiH, tražiti formiranje i sprskog nacionalnog korpusa iz RS.

Pored SNSD, u Parlament BiH, prema preliminarnim rezultatima, iz RS će ući SDS s tri mandata.

Parlament BiH činiće poslanici SDP, SDA, HDZ, SNSD i SDS…,a u RS to je SNSD s 39, SDS 19, PDP osam mandata.

Slede koalicioni partneri SNSD, DNS s pet i SP sa četiri, zatim po jedan ili eventualno neka od njih da dobije dvam andata su radikali i demokratska partija, kao i stranke iz Federacije BiH s malim brojem mandata…

Izbori u BiH su održani u nedelju i u RS pobedu u odneli kandidati SNSD i na nivou BiH i RS, tako da će srpski član u Predsedništvu BiH biti ponovo Nebojša Radmanović, a predsednik RS aktuelni premijer Milorad Dodik.

U Federaciji BiH u Predsedništvo BiH, umesto sadašnjeg lidera Stranke za Bih Harisa Silajdžića, pobedu je odneo kandidat SDA, sin utemljivača te stranke, Bakir Izetbegović.

Kada je u pitanju hrvatski član u Predsedništvu BiH pobedu je odneo ponovo kandidat SDP Željko Komšić, čija stranka je i osvojila naviše mandata u parlamentima na državnom i kantonalnom nivou.

Ostavi poruku