Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću biće nastavljeno danas u Haškom tribunalu, a kao naredni svjedok optužbe najavljen je nekadašnji komandant Unprofora u Sarajevu, britanski general Majkl Rouz.
Za glavno ispitivanje predviđena su tri sata, a Karadžić je za unakrsno ispitivanje tražio čak 30 sati. Ukoliko Sudsko vijeće udovolji tom zahtjevu, Rouz će biti jedini svjedok koji će biti saslušan na zasjedanjima od utorka do petka. Tužilaštvo je saopštilo da iduće nedjelje namerava da ispita i žrtvu snajperskog incidenta u Sarajevu od 3. marta 1994. Alena Gičevića, balističara sarajevskog Centra službi bezbjednosti Mirzu Sabljicu i kriminalističkog tehničara Bogdana Vidovića.

Karadžić je od sudskog vijeća prošlog četvrtka tražio da se prekine suđenje, jer se nije osjećao dobro, o čemu se razgovaralo na sjednici zatvorenoj za javnost. On je u više navrata tražio i da sudsko vijeće odustane od namjere da se glavni pretresi ubuduće održavaju pet dana u nedjelji, jer bi to loše djelovalo na njegovo zdravlje.

U nedavno objavljenom ljekarskom izveštaju kaže se da je Karadžićevo opšte zdravstveno stanje „zadovoljavajuće, osim njegove prekomjerne težine i nedostatka fizičke aktivnosti i svežeg vazduha“. Prema mišljenju ljekara, Karadžićevo zdravlje je takvo da bi mogao da učestvuje na suđenju pet dana u nedjelji, ali da bi „dalja redukcija fizičkih aktivnosti ugrozila medicinski neophodan gubitak težine“, zbog čega je savjetovano da se njegovo učešće u postupku ograniči na četiri dana u nedjelji, ukoliko nastavi da se sam zastupa.

Sudsko vijeće donijelo je odluku da će se zasjedati četiri dana nedjeljno, ali da će sjednice biti produžene za 45 minuta, kada god to bude moguće, počev od novembra ove godine.

Od danas do petka biće nastavljeno suđenje nekadašnjem pomoćniku komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Ostavi poruku