Суђење некадашњем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу биће настављено данас у Хашком трибуналу, а као наредни свједок оптужбе најављен је некадашњи командант Унпрофора у Сарајеву, британски генерал Мајкл Роуз.
За главно испитивање предвиђена су три сата, а Караџић је за унакрсно испитивање тражио чак 30 сати. Уколико Судско вијеће удовољи том захтјеву, Роуз ће бити једини свједок који ће бити саслушан на засједањима од уторка до петка. Тужилаштво је саопштило да идуће недјеље намерава да испита и жртву снајперског инцидента у Сарајеву од 3. марта 1994. Алена Гичевића, балистичара сарајевског Центра служби безбједности Мирзу Сабљицу и криминалистичког техничара Богдана Видовића.

Караџић је од судског вијећа прошлог четвртка тражио да се прекине суђење, јер се није осјећао добро, о чему се разговарало на сједници затвореној за јавност. Он је у више наврата тражио и да судско вијеће одустане од намјере да се главни претреси убудуће одржавају пет дана у недјељи, јер би то лоше дјеловало на његово здравље.

У недавно објављеном љекарском извештају каже се да је Караџићево опште здравствено стање „задовољавајуће, осим његове прекомјерне тежине и недостатка физичке активности и свежег ваздуха“. Према мишљењу љекара, Караџићево здравље је такво да би могао да учествује на суђењу пет дана у недјељи, али да би „даља редукција физичких активности угрозила медицински неопходан губитак тежине“, због чега је савјетовано да се његово учешће у поступку ограничи на четири дана у недјељи, уколико настави да се сам заступа.

Судско вијеће донијело је одлуку да ће се засједати четири дана недјељно, али да ће сједнице бити продужене за 45 минута, када год то буде могуће, почев од новембра ове године.

Од данас до петка биће настављено суђење некадашњем помоћнику команданта за обавјештајно-безбједносне послове Главног штаба Војске РС Здравку Толимиру, оптуженом за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи 1995. године.

Ostavi poruku