СДП БиХ ће за предсједавајућег Савјета министара БиХ предложити свог лидера Златка Лагумџију, изјавио је данас у Сарајеву потпредсједник СДП-а и шеф страначког Изборног штаба Дамир Хаџић.Хаџић је истакао да законом није предвиђена национална ротација на мјесту предсједавајућег, иако се, према неписаном правилу, претпостављало да ће нови предсједавајући Савјета министара бити Хрват.

Према Хаџићевим ријечима, СДП је спреман да о формирању власти на кантоналном, ентитетском и нивоу БиХ разговара са свима који неће доводити у питање овлаштења, надлежности и саму БиХ, односно са свима који су вољом грађана стекли легитимитет на изборима.

Потпредсједник СДП-а оставио је отворену могућност да ова странка о формирању власти преговара са СНСД-ом и ХДЗ-ом БиХ.

Хаџић је на конференцији за новинаре истакао да је СДП испунио све своје изборне циљеве, односно да је кандидат ове странке за хрватског члана Предсједништва БиХ Жељко Комшић убједљиво побиједио.

„Енес Суљкановић нови је потпредсједник Републике Српске“, рекао је Хаџић додавши да ће СДП са девет посланика бити најјача партија у Парламентарној скупштини БиХ.

Он је навео да би СДП у Парламенту Федерације БиХ, на основу садашњих података, требало да има 28 посланика, али да постоје индиције да би могао имати и 30 посланика.

„Побједници смо и у пет кантона, и то у најмногољуднијима – Унско-санском, Тузланском, Зеничко-добојском, Босанско-подрињском и Сарајевском“, додао је Хаџић.

У Наредној скупштини РС СДП очекује три сигурна мандата, а Хаџић је најавио могућност и четвртог посланичког мјеста након бројања гласова из иностранства.

Ostavi poruku