Патријарх српски Иринеј, 45. на трону Српске православне цркве и први у самосталној држави Србији, свечано је данас устоличен, у духу беседе којом је позвао на мир и заједништво.Патријарха су у трон увели митрополит црногорско- приморски Амфилохије и загребачко – љубљански Јован, уручивши му панагију архиепископа (икону), жезло и белу пану (капу).

У беседи којом се после устоличења обратио окупљенима, патријарх Иринеј је изразио забринутост што се на Косову и Метохији данас бришу српски духовни трагови и историјски корени, и апеловао на медјународну заједницу и косовске Албанце да осигурају мир у јужној српској покрајини.

„Са овог светог места у овом тренутку упућујемо вапај моћним факторима света, у чијим рукама је судбина Косова и Метохије, да не огреше душу доношењем решења по питању статуса ове српске јужне покрајине којим би српски народ био лишен вековног права на своју постојбину, на свој иметак, на гробља својих предака, на своје славне светиње“, рекао је патријарх Иринеј.

„Косово је остало без стотина хиљада прогнаног српског народа. Бришу се њихови трагови и њихови корени. Они окренути према својој вековној груди очекују дан да се врате иако порушеним и спаљеним домовима. Само малобројни и најхрабрији су успели да се врате на своја огњишта“, казао је патријарх наводећи да српски народ „нема државу осим Србије“ у чијем саставу је Косово и Метохија.

Поглавар Српске православне цркве се обратио и албанском народу на Косову и Метохији позивом на мир и заједништво утемељене на људској и божјој правди.

На свечаности устоличења Србију је представљао председник Борис Тадић, а медјународну заједницу шеф УНМИК-а Ламбето Занијер и мисије Еулекс Ив де Кермабон.

Ostavi poruku