Јутрос у седам сати отворена су гласачка места за опште изборе у Босни и Херцеговини где се бирају највиши органи власти за наредни четворогодишњи период.У бирачки списак Републике Српске уписано је 1,1 милион, а у Федерацији БиХ 1,9 милиона градјана с правом гласа.

Процес гласања одвијаће се све до 19.00 сати на 5.276 бирачких места у БиХ.

На општим изборима нешто више од три милиона регистрованих бирача моћи ће да гласа за чланове Председништва БиХ из реда три конститутивна народа – једног из Републике Српске и два из Федерације БиХ, као и нове сазиве скупштина на државном, ентитетском и кантонима ФБиХ. Република Српска бира и председника.

Прелиминарни изборни резултати за Председништво БиХ биће  саопштени вечерас у 22:45 сати, а за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у један сат иза поноћи.

Изборе спроводи Централна изборна комисија, а процес гласања надгледају посматрачи политичких субјеката, невладиних организација и тела задужених за праћење избоног циклуса.

У изборној трци учествује 39 странака, 11 коалиција и 13 независних кандидата.

Ово су трећи општи избори које спроводи Централна изборна комисија (ЦИК), а шести после рата.

Овогодишњи избори коштаће 12,6 милиона конвертибилних марака (КМ), од чега ће из буџета БиХ бити обезбеђено 8,5 милиона КМ, а из општинских око четири милиона.

Ostavi poruku