Jutros u sedam sati otvorena su glasačka mesta za opšte izbore u Bosni i Hercegovini gde se biraju najviši organi vlasti za naredni četvorogodišnji period.U birački spisak Republike Srpske upisano je 1,1 milion, a u Federaciji BiH 1,9 miliona gradjana s pravom glasa.

Proces glasanja odvijaće se sve do 19.00 sati na 5.276 biračkih mesta u BiH.

Na opštim izborima nešto više od tri miliona registrovanih birača moći će da glasa za članove Predsedništva BiH iz reda tri konstitutivna naroda – jednog iz Republike Srpske i dva iz Federacije BiH, kao i nove sazive skupština na državnom, entitetskom i kantonima FBiH. Republika Srpska bira i predsednika.

Preliminarni izborni rezultati za Predsedništvo BiH biće  saopšteni večeras u 22:45 sati, a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u jedan sat iza ponoći.

Izbore sprovodi Centralna izborna komisija, a proces glasanja nadgledaju posmatrači političkih subjekata, nevladinih organizacija i tela zaduženih za praćenje izbonog ciklusa.

U izbornoj trci učestvuje 39 stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata.

Ovo su treći opšti izbori koje sprovodi Centralna izborna komisija (CIK), a šesti posle rata.

Ovogodišnji izbori koštaće 12,6 miliona konvertibilnih maraka (KM), od čega će iz budžeta BiH biti obezbeđeno 8,5 miliona KM, a iz opštinskih oko četiri miliona.

Ostavi poruku