Srpska napredna stranka /SNS/ najoštrije je danas osudila protjerivanje i maltretiranje srpskih opozicionih lidera na teritoriji Kosova i odgovornost za to pripisala i vlasti Srbije.Naprednjaci u saopštenju pitaju kako je moguće da je predsjednik Srbije Boris Tadić dobrodošao na teritoriju koju kontrolišu Albanci i Euleks, dok je srpskim opozicionim liderima zabranjeno bilo kakvo kretanje na području Kosova gdje se danas održava ceremonija ustoličenja patrijarha srpskog.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić jutros je spriječen da uđe na područje Kosova i Metohije, a lideru Nove Srbije Velimiru Iliću je dopušteno da uđe ali je kasnije deportovan.

„U 7.00 časova, prema rečima službenika Euleksa, neposredno pošto je na teritoriju južne srpske pokrajine nesmetano ušao predsednik Srbije Tadić, vozilo u kojem je bio Nikolić zaustavljeno je, a predsedniku srpskih naprednjaka rečeno je da ne može da uđe na Kosovo jer ne postoji zvaničan dopis Vlade Srbije u kojem bi se tražilo od Euleksa da mu dopusti prisustvo svečanom ustoličenju patrijarha“, navodi se u saopštenju SNS-a.

Na insistiranje Nikolića da u Pećku patrijaršiju ide kao građanin, a ne kao zvaničnik, predstavnici Euleksa saopštili da to ne mogu da mu dopuste jer to predstavlja rezultat dogovora Euleksa i Vlade Srbije.

Naprednjaci su zbog toga optužili vlast u Srbiji za diskriminaciju građana.

Svečanost uvođenja u tron Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, 45-og poglavara Srpske pravoslavne crkve, obavlja se danas u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji, vijekovnom sjedištu poglavara SPC.

Republiku Srbiju na ustoličenju patrijarha Irineja predstavlja predsjednik Srbije Boris Tadić.

Ostavi poruku