Председник Србије Борис Тадић присуствоваће данас у Никозији прослави поводом обележавања 50 година независности Републике Кипар.Кипар је стекао независност 1960. године када се ослободио од британске колонијалне власти.

Поводом 50. годишњице независности председник Кипара Димитрис Христофијас је рекао да годишњица обележава настојање и модеран историјски пут земље и народа.

„Она обележава наше успехе и достигнућа, али и трагедије које је наша земља доживела у току 50 година свог постојања. Република Кипар обележава пола века свог постојања, али нажалост њена територија и народи остају подељени силом оружја“, указао је Христофијас.

Разумљиво, ова трагична ситуација даје тужан тон радосној прослави 50 годишњице независности, додао је Христофијас у поруци, коју је Тањугу доставила кипарска амбасада.

Он је навео да Република Кипар остаје одлучна да истраје у борби за поновно уједињење.

Острво Кипар је од 1964. године, када су турске снаге извршиле инвазију, подељено на северни, турски, и  јужни, грчки део.

„Зелена линија“, која дели острво и даље је под контролом снага УН. Најновија рунда преговора о уједињењу почела је 2008. године и још траје.

Република Кипар је од 2004. године чланица ЕУ, док турски део Кипра признаје само званична Анкара.

Ostavi poruku