Потпредсједник Америчког института за мир Данијел Сервер сматра да ће америчка државни секретар Хилари Клинтон властима у Републици Српској (РС) и БиХ поручити да треба да пажњу усмјере на приступ ЕУ и да ће сличну поруку имати и у Србији, “која неће ући у ЕУ без рјешавања питања Косова“.Сервер је истакао да ће Хилари Клинтон поручити властима у БиХ да иза себе оставе етничке размирице које не осликавају стварне жеље грађана.

„Стварне жеље грађана су посао и здравија економија“, навео је Сервер у писаној изјави Срни из Вашингтона.

Он је рекао да се нада да ће Клинтонова, такође, властима РС рећи да ће се „сваки потез који начине ка референдуму сматрати кршењем Дејтонског споразума и озбиљним ризиком по мир и стабилност, уз одговарајуће посљедице за сваког ко крене у том смјеру“.

Сервер очекује да ће она сличну поруку имати и у Београду – да је приступ ЕУ приоритет и да су добри комшијски односи са Косовом предуслов за чланство у ЕУ.

„То ће значити не само скоро рјешавање бројних практичних питања, већ и евентуално прихватање неког облика суверенитета и територијалног интегритета Косова. Србија неће ући у ЕУ без рјешења ових питања, на задовољство Приштине“, истакао је Сервер.

Он је нагласио да се и даље нада да ће то значити “обострано признање, демаркацију границе и пуне дипломатске односе између Београда и Приштине“.

„Све мање од тога је ризик од отварања нове могућности за нестабилност, што није у интересу Београда нити Приштине. Сумњам да ће Европа прихватити Србију или Косово уколико постоји озбиљан ризик да, ако то учини, то донесе нестабилност у ЕУ“, рекао је Сервер.

Коментаришући извјештај Међународне кризне групе у коме се наводе да је Федерација БиХ у кризи, он је рекао да су и ФБиХ и РС сада суочени са озбиљним потешкоћама, посебно на фискалном плану.

„Оба ентитета треба да среде стање у својим парламентима. Осим тога, треба да повјере Сарајеву овлаштење потребно за преговоре о чланству у ЕУ. Ако то не учине, БиХ ће претрпјети посљедице“, оцијенио је Сервер.

Сервер је подсјетио да је провео дуже од 18 мјесеци у подршци Федерацији од октобра 1994. године до јуна 1996. године. “Трајало је дуже него што су ми многи говорили да ће трајати и ја мислим да ће трајати још, чак и ако бих ја, можда, више волио да се угасе оба ентитета“, истакао је Сервер.

Амерички државни секретар изјавила је да планира да посјети Србију и Косово сљедећег мјесеца и изразила наду да ће помоћи Београду и Приштини да почну разговоре. „Веома се радујем посјети Београду и Приштини и прилици да разговарам не само са лидерима, него и са грађанима“, изјавила је Клинтонова.

Премијер РС Милорад Додик рекао је да вјерује да ће се састати са Клинтоновом уколико она буде долазила у БиХ, и да ће, ако тема буду уставне промјене, изнијети став да Српска неће учествовати у разговорима које воде странци и у којима учествује ОХР. Додик је рекао да је то његов познати став, јер је у таквим условима немогуће разговарати објективно о уставним промјенама.

Професор Универзитета за националну одбрану у Вашингтону Стивен Мејер сматра да ће Хилари Клинтон током посјете Балкану наредног мјесеца поручити да БиХ мора остати јединствена држава и да треба да иде путем ка НАТО-у и ЕУ, а руководство Србије охрабрити да обави разговоре са Приштином и на крају призна независност Косова.

Ostavi poruku