Potpredsjednik Američkog instituta za mir Danijel Server smatra da će američka državni sekretar Hilari Klinton vlastima u Republici Srpskoj (RS) i BiH poručiti da treba da pažnju usmjere na pristup EU i da će sličnu poruku imati i u Srbiji, “koja neće ući u EU bez rješavanja pitanja Kosova“.Server je istakao da će Hilari Klinton poručiti vlastima u BiH da iza sebe ostave etničke razmirice koje ne oslikavaju stvarne želje građana.

„Stvarne želje građana su posao i zdravija ekonomija“, naveo je Server u pisanoj izjavi Srni iz Vašingtona.

On je rekao da se nada da će Klintonova, takođe, vlastima RS reći da će se „svaki potez koji načine ka referendumu smatrati kršenjem Dejtonskog sporazuma i ozbiljnim rizikom po mir i stabilnost, uz odgovarajuće posljedice za svakog ko krene u tom smjeru“.

Server očekuje da će ona sličnu poruku imati i u Beogradu – da je pristup EU prioritet i da su dobri komšijski odnosi sa Kosovom preduslov za članstvo u EU.

„To će značiti ne samo skoro rješavanje brojnih praktičnih pitanja, već i eventualno prihvatanje nekog oblika suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova. Srbija neće ući u EU bez rješenja ovih pitanja, na zadovoljstvo Prištine“, istakao je Server.

On je naglasio da se i dalje nada da će to značiti “obostrano priznanje, demarkaciju granice i pune diplomatske odnose između Beograda i Prištine“.

„Sve manje od toga je rizik od otvaranja nove mogućnosti za nestabilnost, što nije u interesu Beograda niti Prištine. Sumnjam da će Evropa prihvatiti Srbiju ili Kosovo ukoliko postoji ozbiljan rizik da, ako to učini, to donese nestabilnost u EU“, rekao je Server.

Komentarišući izvještaj Međunarodne krizne grupe u kome se navode da je Federacija BiH u krizi, on je rekao da su i FBiH i RS sada suočeni sa ozbiljnim poteškoćama, posebno na fiskalnom planu.

„Oba entiteta treba da srede stanje u svojim parlamentima. Osim toga, treba da povjere Sarajevu ovlaštenje potrebno za pregovore o članstvu u EU. Ako to ne učine, BiH će pretrpjeti posljedice“, ocijenio je Server.

Server je podsjetio da je proveo duže od 18 mjeseci u podršci Federaciji od oktobra 1994. godine do juna 1996. godine. “Trajalo je duže nego što su mi mnogi govorili da će trajati i ja mislim da će trajati još, čak i ako bih ja, možda, više volio da se ugase oba entiteta“, istakao je Server.

Američki državni sekretar izjavila je da planira da posjeti Srbiju i Kosovo sljedećeg mjeseca i izrazila nadu da će pomoći Beogradu i Prištini da počnu razgovore. „Veoma se radujem posjeti Beogradu i Prištini i prilici da razgovaram ne samo sa liderima, nego i sa građanima“, izjavila je Klintonova.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da vjeruje da će se sastati sa Klintonovom ukoliko ona bude dolazila u BiH, i da će, ako tema budu ustavne promjene, iznijeti stav da Srpska neće učestvovati u razgovorima koje vode stranci i u kojima učestvuje OHR. Dodik je rekao da je to njegov poznati stav, jer je u takvim uslovima nemoguće razgovarati objektivno o ustavnim promjenama.

Profesor Univerziteta za nacionalnu odbranu u Vašingtonu Stiven Mejer smatra da će Hilari Klinton tokom posjete Balkanu narednog mjeseca poručiti da BiH mora ostati jedinstvena država i da treba da ide putem ka NATO-u i EU, a rukovodstvo Srbije ohrabriti da obavi razgovore sa Prištinom i na kraju prizna nezavisnost Kosova.

Ostavi poruku